Proiectul social al unei parohii pentru muncitorii românii din Spania

Parohia ortodoxă română din Albacete, Spania, vine în ajutorul credincioșilor din comunitatea românească cu un nou proiect social, menit să faciliteze găsirea locurilor de muncă, informează „Ziarul Lumina”.

În contextul actualei crize economice, când numărul celor ce au intrat în șomaj este într-o continuă creștere, Biserica vine în sprijinul credincioșilor săi pentru a-i ajuta să își găsească un serviciu.

Un astfel de exemplu este cel al parohiei românești din Spania care derulează proiectul ‘Un loc de muncă, o mână întinsă’.

‘Biserica noastră, consecventă misiunii sale sociale, consideră absolut necesară implicarea sa în facilitarea, prin intermediul acestui proiect, a accesării locurilor de muncă încă existente’, a declarat părintele paroh Sebastian Cătălin Hogea.

Potrivit unei noi legi, intrate în vigoare pe 22 iulie a.c. în Spania, ce se referă la restricționarea forței de muncă pentru comunitatea de români din Peninsula Iberică, situația acestora devine din ce în ce mai dificilă, mai ales pentru cei nou-veniți. Rata ridicată a șomajului, precum și perspectiva nu tocmai favorabilă a pieței muncii, i-a pus pe membrii comunității ortodoxe românești în situația de a căuta noi oportunități de ajutorare reciprocă.

Proiectul, aflat în desfășurare până la 31 decembrie 2011, urmărește promovarea unui climat de optimism în rândul comunității parohiale și aducerea la cunoștința enoriașilor noștri a posibilităților de a intra în contact cu diverși agenți economici pentru facilitarea unui mod de a câștiga legal traiul zilnic. Prioritate au familiile cu mulți copii, iar activitățile vor cuprinde monitorizarea agenților economici din provincia Albacete, ce pot avea locuri de muncă libere, și a paginilor de internet specializate în oferte de muncă și transmiterea informațiilor către cei care au nevoie de un loc de muncă. În același timp, se încearcă identificarea instituțiilor și a asociațiilor ce pot sprijini acest proiect în vederea unui parteneriat.

Comisia Europeană a aprobat restricționarea pieței de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piața forței de muncă a acestei țări, care a fost puternic lovită de criză. Aceste restricții se vor aplica activităților din toate sectoarele și regiunile, dar nu înseamnă că românii nu se vor mai putea angaja în această țară, ci doar că ei vor avea nevoie de un permis de muncă și că acest permis se va elibera doar dacă cetățenii români au un contract de muncă. Hotărârea poate fi considerată discriminatorie, pentru că se aplică doar României, nu și Bulgariei, țară împreună cu care am aderat la UE.

Comentarii Facebook


Știri recente