Proiectul „Sfântul Nicolae, prietenul copiilor” la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia

Pentru fiecare copil, venirea lunii decembrie este marcată de bucuria adusă de lumina unică ce învăluie apropierea sărbătorilor, prefaţată de emoţia primirii de daruri în ajun de Sfântul Nicolae.

Prin proiectul „Sfântul Nicolae, prietenul copiilor”, un grup de profesori şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia au încercat să îi ajute pe preşcolarii de grupă mare de la şase grădiniţe din Cetatea Marii Uniri să găsească răspunsuri, la nivelul lor de înţelegere şi trăire a credinţei, a precizat Prof. dr. Monica Opriş de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia.

Prin activitatea principală a proiectului din acest an, desfăşurat în perioada 02 – 04 decembrie 2015, copiii au aflat despre dărnicia Sfântului Nicolae. Povestirea prezentată, concepută special pentru acest proiect, a constituit modalitatea de pregătire a copiilor spre a-l ajuta pe Sfântul Nicolae în confecţionarea unor „pungi cu galbeni”, în amintirea celor dăruite de el fiecăreia din cele trei fete sărace, despre care ne vorbeşte sinaxarul. Astfel, finalitatea principală a activităţii s-a centrat pe implicarea preşcolarilor într-o activitate individuală în urma căreia să poată trece mai uşor prin filtrul minţii şi al inimii faptul că darurile pe care le primim de la Sfântul Nicolae sunt întotdeauna unele speciale.

Parteneriatul dintre Seminarul Teologic Ortodox şi Grădiniţele nr. 8, 9, 11, 12, 13 şi „Dumbrava minunată” din Alba Iulia vine şi în întâmpinarea dorinţei părinţilor de a le oferi copiilor lor o educaţie fundamentată pe valori perene. În fiecare an, şcoala teologică albaiuliană îşi propune să diversifice conţinutul activităţilor, pe tematica principală legată de marile sărbători creştine. În cadrul acestui proiect, elevii din clasele de liceu de la specializările filologie şi ştiinţe sociale au ocazia să îşi dezvolte abilităţile de comunicare a unor cunoştinţe religioase, în diferite contexte de dialog pedagogic. Pe lângă valoarea educaţională religioasă, pentru elevii seminarului teologic, proiectul constituie o oportunitate înspre dezvoltarea propriilor potenţialităţi. Pe aceste coordonate, şcoala noastră încearcă să-şi atingă unul dintre principalele sale scopuri – aflat insuficient în atenţia învăţământului contemporan – acela de a-i pune pe elevi în situaţii educaţionale în măsură să-i ajute să îşi descopere vocaţia pentru o anumită profesie.

Exuberanţa deopotrivă a celor mari şi a celor mici a arătat că astfel de proiecte educaţionale reprezintă o şansă deopotrivă pentru dascăli, elevi şi preşcolari.

Comentarii Facebook


Știri recente