Proiectul pentru biserica ortodoxă românească din Dubai: Nu va avea turle înalte, dar va fi primitoare

Românii din Dubai ar putea avea biserica lor, a anunțat Patriarhul Daniel la sfârșitul liturghiei de Crăciun. Proiectul a fost transmis autorităților din Emiratele Arabe Unite și presupune un sfânt lăcaș adaptat contextului cultural din această țară: nu va fi foarte înalt, ci mic și primitor.

În Dubai sunt aproximativ 10.000 de români. Acum parohia românească din Dubai este găzduită de o biserică a Patriarhiei Antiohiei, fapt pentru care Patriarhul a adresat mulțumiri, mai ales că de Crăciun l-a avut alături în slujire la Catedrala Patriarhală pe Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Biserica Antiohiei.

„Sperăm să avem şi noi în viitor ocazia de a primi un teren, pentru o biserică şi un centru cultural, după cum este tradiţia. Şeicul şi primul ministru al acestui stat este un om cultivat, un om cu studii în Occident, şi a oferit mai multor comunităţi teren, concesionat doar pentru anumite perioade de timp, ca să fie construit un lăcaş de cult şi un centru cultural pentru a se întâlni oamenii după slujbă”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Avem perspectiva unei comunități. Deocamdată, comunitatea noastră românească se roagă în Dubai într-o biserică aparținând de Patriarhia Antiohiei, o biserică de credincioși arabi din diferite țări care acolo fac slujbă în limba arabă ca ortodocși”, a explicat Preafericirea Sa.

„Ne ajutăm unii pe alții cu aceste lăcașuri sfinte, încât frățietatea aceasta este foarte necesară – și cea spirituală, dar și cea practică”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei pentru bunăvoința de a lua sub ocrotirea sa această parohie românească – sub ocrotirea sa canonică locală. Sperăm să putem obține și noi un teren și apoi să construim o biserică.”

„Noi am făcut deja proiectul pentru biserică. Trebuia să îl prezentăm odată cu cererea pentru teren. Şi am făcut o biserică ortodoxă românească, dar adaptată la contextul de acolo”, a mai menționat Preafericirea Sa.

„Nu are turle prea înalte. Mai joase, dar frumoase, e o biserică odihnitoare, primitoare. Şi, sigur, în apropiere este un centru cultural. Câţiva arhitecţi din Bucureşti, care au mai fost în Dubai, ne-au făcut proiectul, încât sperăm să fie acceptat”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Înfiinţarea parohiei a fost hotărâtă de Permanența Consiliului Național Bisericesc în ședința din 4 iunie 2021, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act în şedinţa din 21 iulie 2021.

Deocamdată, slujbele sunt oficiate în biserica Patriarhiei Antiohiei din Jebel Ali. Paroh este Părintele Alexandru Trușcan, hirotonit în data de 1 iunie la Mănăstirea Radu Vodă.

Patriarhia Antiohiei a anunţat că „această iniţiativă comună unică a fost propusă de Patriarhia Română pentru a răspunde nevoilor spirituale ale multor creştini ortodocşi români care trăiesc în oraşul Dubai, aflat sub jurisdicţia Patriarhiei Antiohiei”.

Foto credit: Facebook / VisitDubai.ro

Comentarii Facebook


Știri recente