Proiectul educațional Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!, la final

Marți, 3 iunie 2014, s-a finalizat proiectul educațional „Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!”, activitate ce s-a desfășurat la Școala Gimnazială „George Călinescu” din Iași și a reunit elevi de la ciclurile primar, gimnazial și liceal, părinți, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor partenere, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul, inițiat și implementat la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară (CAIA) „Vasile Adamachi” Iași, a parcurs timp de un an școlar un program aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Iași și derulat în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei prin Departamentul Pro Vita, Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, Școala Gimnazială „George Călinescu” Iași, Școala Normală „Vasile Lupu” Iași și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

Ultimul eveniment al proiectului „Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!” a fost activitatea „Copilăria este inima tuturor vârstelor”, ce a fost apreciată deopotrivă de copii, părinți, bunici, cadre didactice și de invitați, încadrându-se în manifestările prilejuite de ziua de 1 Iunie. Apreciem faptul că în școala gazdă întrega săptămână, numită generic „Săptămâna copilăriei – saptămâna bucuriei”, a fost dedicată copiilor de toate vârstele și de aceea a fost plină în evenimente și surprize. Profesorii organizatori au fost Felicia Postolache, Mihaela Coroamă, Claudia Martinică, Daniela Rusu, Flaviana Corduneanu, Crina Soroiu. Majoritatea cadrelor didactice și nedidactice, împreună cu prof. Ștefan Butnariu, directorul Școlii Gimnaziale „George Călinescu”, au adus, prin implicarea în proiect și în program, un prinos de bucurie, căldură și lumină în inima copiilor și în sufletele părinților.

Programul a început cu o scurtă prezentare a proiectului de către prof. coordonator Carmen Filoti de la CAIA „Vasile Adamachi”, după care a urmat manifestarea „Totuși copilul din noi trăiește…”, o reîntoarcere în lumea copilăriei, rostită cu sensibilitate de prof. Felicia Postolache. Fanfara de elevi de la Palatul Copiilor a susținut apoi un program de muzică populară, împreună cu prof. Martinică Claudia, intitulat „Invitați pe plai de dor”. Programul a continuat cu un buchet de cântece și poezii, „Credința în voci de copil”, al elevilor de la clasele primare, coordonat de prof. Flaviana Corduneanu și prof. Crina Soroiu, și cu sceneta „Suflet de copil – între bine și rău”, al elevilor clasei a IV-a, coordonați de prof. Mihaela Coroamă. De asemenea, prof. consilier școlar Daniela Rusu a pregătit cu elevii de la gimnaziu o adaptare scenică privind medierea conflictelor, intitulată „Cei trei purceluși”.

Liceenii adamiști au intrat în program cu dramatizarea „Soacra cu trei nurori”, coordonați de bibl. Rădița Zbanț, după care a urmat un moment poetic. Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, prin elevii Andrei Mocanu și Amorina Roșcan, a prezentat apoi un moment de suflet – „Lăsați copiii să vină la Mine”. Ei au sintetizat rolul părinților în educația sănătoasă și dezvoltarea armonioasă a copilului în sânul familiei tradiționale, în care femeia este iubită, apreciată și respectată, asumându-și responsabil rolul de mamă, iar bărbatul, prin Sfânta Taină a Căsătoriei, își asumă responsabilitatea de cap al familiei și rolul de tată.

La sfârșitul programului ne-au împărtășit impresii și invitații: preot Ciprian Solomon, d-na Solomon, membră în comitetul de părinți al Școlii „George Călinescu”, lector universitar dr. Carmen Olguța Brezuleanu de la Universitatea Agronomică Iași și elevul Matei Ungureanu, vicepreședinte al consiliului elevilor din Iași.

Evenimentul s-a încheiat cu evaluarea proiectului și cuvântul de apreciere al conducerii scolii gazde, prof. Ștefan Butnariu, care a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în atingerea obiectivelor propuse, printre care s-au numărat reducerea și prevenirea violenței în familie, școală și comunitate, cultivarea interesului elevilor pentru activități care îmbunătățesc comunicarea, stimularea interesului pentru cunoașterea valorilor creștine autentice și aplicarea lor în viața de familie, în școală, în comunitate, combaterea oricăror forme de violență în familie, școală, comunitate, rolul Bisericii în rezolvarea situațiilor conflictuale și în păstrarea valorilor morale din societate.

Menționăm că „Săptămâna copilăriei – săptămâna bucuriei” a debutat cu participarea la Marșul pentru Familie, organizat de Asociația Familia Tradițională, în colaborare cu Departamentul Pro Vita în data de 1 iunie 2014, între orele 15:00-18:00, pe traseul Parcul Copou-Universitate-Mitropolie-Palatul Culturii. Elevii din proiectul nostru, în special liceenii de la Seminarul Teologic din Iași, Școala Normală și voluntarii Clubului IMPACT „Vasiliada” de la CAIA „V. Adamachi”, alături de părinții și profesorii lor, au înțeles importanța educației în familia tradițională, în școală și în biserică și au venit în număr mare la această manifestare.

Comentarii Facebook


Știri recente