Proiectul Educație prin coaching în liceele cu rezultate slabe la bacalaureat

Rata promovabilității la examenul de bacalaureat, aflată în scădere în cazul unor licee, a fost premisa inițierii unui proiect-pilot intitulat „Zburd – Educație prin coaching”, derulat de Asociația ROI. Pentru a promova rezultatele acestui proiect, asociația a produs un film documentar educațional intitulat „Ba se poate!”, în regia lui Tedy Necula, un tânăr masterand la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș – Boylai” din Cluj-Napoca.

Cu sprijinul a numeroși susținători, persoane fizice, și a programului european „Tineret în Acțiune”, filmul documentar „Ba se poate!” a fost finalizat la sfârșitul anului 2013. Filmul spune povestea celor cinci licee care au obținut rezultate remarcabile prin lucrul în echipă profesori-elevi-părinți, în cadrul proiectului „Zburd – Educație prin coaching”.

Astfel, la începutul anului 2012, cinci licee care au avut un grad de promovabilitate redus la bacalaureat au beneficiat de un proiect-pilot pentru a-și îmbunătăți performanțele, printr-un proces de coaching de echipă. La nivelul fiecărui liceu a fost formată o echipă de voluntari alcătuită din profesori, elevi, părinți, reprezentanți ai autorității locale și ai mediului de afaceri. Scopul a fost ca aceste grupuri să lucreze împreună în scopul îmbunătățirii procesului de educație. Proiectul are la bază un proces de coaching de echipă ce și-a dovedit eficacitatea și eficiența în lucrul cu școlile din alte țări. Echipa mixtă din fiecare liceu este sprijinită de doi antrenori pentru a putea să se formeze și să devină eficientă. Echipa liceului este cea care identifică problemele, își asumă responsabilități, stabilește obiective, găsește soluții și duce la bun sfârșit proiecte destinate scopurilor pe care și le propune. Antrenorii sunt, astfel, facilitatori ai acestui proces.

După aproape doi ani, cele cinci licee au obținut rezultate remarcabile, în ciuda faptului că majoritatea elevilor din liceele selectate provin din medii defavorizate, cu familii monoparentale sau chiar fără părinți, așa cum arată inițiatorii proiectului.

Rezultatele au fost excepționale: rata de promovabilitate s-a dublat și chiar s-a triplat în aceste licee (față de o creștere medie de 20% la nivel național).

Cu sprijinul unor antrenori voluntari, elevii, profesorii și părinții au învățat să lucreze împreună. În plus, au reușit să reducă semnificativ absenteismul și să soluționeze problemele legate de violență. Comunicarea elevi-profesori s-a îmbunătățit, iar elevii au căpătat mai multă încredere în ei înșiși. Părinții au început să se implice mai mult și au contribuit și ei la crearea unui mediu școlar atractiv, conform site-ului zburd.ro.

Proiectul „Zburd – Educație prin coaching” este derulat de Asociația ROI, în parteneriat cu Leadership in International Management, Asociația Română pentru Coaching, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București și cu sprijinul Ministerului Educației Naționale. „Zburd – Educație prin coaching” în licee continuă în 2014, în cadrul programului „Adoptă un liceu”.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente