Proiectul de restaurare a Bisericii Domnița Bălașa din Capitală s-a încheiat

Biserica „Înălțarea Domnului” – Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal, a organizat marți o conferință de presă cu ocazia încheierii proiectului de restaurare, conservare și punere în valoare a edificiului.

Lucrările au durat patru ani și au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și explicate etapele realizării proiectului, precum și motivațiile care au stat la baza acestui demers.

„Am încercat să păstrăm ceea ce ne-au lăsat înaintașii, dar să punem în valoare și să aducem în actualitate tot ceea ce este în biserică la nivelul secolului 21”, a spus Pr. paroh. Ștefan Ababei.

„În spatele proiectului a stat o echipă de oameni – consultant, proiectant general, constructor, antreprenor, subantreprenori, care și-au dat silința, fiecare după posibilitate, să aducă această biserică la stadiul de acum”, a mai explicat acesta.

De asemenea, Ionuț Bursuc, consultantul de proiect, a vorbit despre integrarea edificiului în circuitul turistic, cultural-istoric și religios.

„Obiectivul nu se limitează doar la restaurare, ci merge puțin mai departe și vizează și promovarea edificiului restaurat și includerea lui în circuitul turistic de pelerinaj, astfel încât cât mai mulți să se bucure de rezultatele, spunem noi, frumoase ale acestui proiect”.

La finalul evenimentului au fost prezentate prioritățile noului program de finanțare 2021-2027, accesibil prin Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov.

Biserica monument istoric a fost consolidată structural și au fost restaurate elementele arhitecturale și componentele artistice. De asemenea, lăcașul de cult a fost dotat cu aparatură digitală, iar complexul exterior a fost amenajat peisagistic.

Valoarea totală a proiectului de restaurare a fost de peste 3,4 de milioane de euro.

Pentru promovarea edificiului, Biserica Domnița Bălașa a pus la dispoziție un tur virtual al lăcașului de cult, ce poate fi accesat aici.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente