Proiecte CPB 2021-2024: Îndrumător iconografic și Normativ pentru restaurarea patrimoniului bisericesc

La Palatul Patriarhiei din Bucureşti a avut loc luni şedinţa de constituire a Comisiei de Pictură Bisericească (CPB), pentru mandatul 2021-2024.

Lucrările au prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În deschiderea evenimentului, Patriarhul Daniel a menţionat aşteptările pe care le are de la actuala componenţă a Comisiei de Pictură Bisericească, pe lângă responsabilitățile curente care îi revin potrivit statutelor și regulamentelor bisericești.

„Comisia de Pictură Bisericească este chemată acum, pe durata prezentului mandat, în calitatea sa de cel mai competent for central, cu rol consultativ, în probleme de artă bisericească de pe teritoriul Patriarhiei Române, să răspundă prompt unor necesități imperioase, resimțite de câțiva ani în domeniul picturii și restaurării bisericești”.

„Avem aici în vedere elaborarea, cu concursul specialiștilor recunoscuți din țară, a unui Îndrumător iconografic și a unui Normativ pentru restaurarea patrimoniului bisericesc aflat în uzul cultic (componente artistice și patrimoniu mobil)”, a subliniat Preafericirea Sa.

Patriarhul a făcut un set de recomandări cu privire la structura viitorului Îndrumător iconografic.

„Va trebui să surprindă dintr-o perspectivă interdisciplinară (istorică, teologică şi artistică) temele principale ale picturii bisericești ortodoxe, cuprinzând câteva secțiuni, bogat ilustrate acolo unde este cazul și însoțite fiecare de câte un amplu și actualizat repertoriu bibliografic”.

În aceeaşi manieră, Părintele Patriarh a înaintat câteva idei referitoare la Normativul pentru restaurarea patrimoniului bisericesc.

„Acest Normativ va urmări fixarea și implementarea unor principii de bază și a unor reguli practice, menite pe de-o parte, să evite denaturarea aspectului original al ansamblului pictural, iar, pe de altă parte, să facă posibilă îndeplinirea funcției liturgico-dogmatice a ansamblului mural, evitând transformarea spaţiului liturgic comunitar într-un simplu ansamblu muzeal”, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul le-a urat noilor membri ai Comisiei de Pictură Bisericească Bisericească „un mandat plin de realizări”.

Mesajul integral rostit de Patriarhul Daniel la acest eveniment este disponibil aici.

Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române funcționează în cadrul Sectorului Cultură și Patrimoniu Religios al Administrației Patriarhale.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente