Proiect social – medical la Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Asociaţia ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din localitatea Hârja, judeţul Bacău, cu sprijinul şi finanţarea din partea Consiliului Judeţean Bacău, va demara un nou proiect social-medical, potrivit mmb.ro.

”Creșterea calităţii vieții persoanelor vârstnice prin acordarea de servicii integrate”

Aşezământul social-filantropic ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” – Hârja va implementa în perioada următoare un nou proiect, intitulat ”Creșterea calităţii vieții persoanelor vârstnice prin acordarea de servicii integrate”.

Acesta are scopul de a îmbunătăţii șansele de integrare socială a persoanelor vârstnice din cadrul instituţiei, prin creșterea calității vieții și a stării de sănătate, menținută în parametrii optimi, prin implicarea vârstnicilor în terapia medicală, ocupațională, consiliere spirituală și kinetoterapie. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect vor fi vârstnicii din centrele rezidențiale ale asociației şi copiii din cadrul Centrului de creaţie, artă şi tradiţie „Sfântul Dionisie Exiguul”, care se vor implica în activitatea de terapie ocupaţională realizându-se astfel un schimb intergeneraţional de cunoştinţe şi informaţii cu privire la tradiţia şi portul românesc. Pentru activitatea de terapie medicală, se vor achiziţiona tensiometre mecanice, monitor pentru funcții vitale și pulsoximetre; acestea urmând să faciliteze o mai bună cunoaştere a stării de sănătate a vârstnicilor. Pentru terapia ocupaţională, se vor achiziţiona materiale pentru un atelier de croitorie populară românească, instrumente de croit, foarfece profesionale şi o staţie de călcat verticală, acestea urmând să fie folosite de vârstnici şi de copii pentru realizarea de ii şi alte obiecte vestimentare tradiţionale româneşti. O altă activitate pe care copiii o vor realiza alături de vârstnici, va fi realizarea lumânărilor decorative parfumate pentru care se vor achiziţiona matriţe şi un cazan electric pentru topit ceara.

„Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate”

Pentru îmbunătăţirea serviciului de terapie spirituală și facilitarea creșterii calității serviciilor oferite de centrele rezidențiale și instituțiile social – medicale, se va publica la Editura Filocalia a Eparhiei Romanului şi Bacăului un ghid de bună practică institulat „Terapia spirituală – necesitate și actualitate în tratarea și consilierea persoanelor vârstnice”, un studiu de cercetare din perspectivă sociologică și spirituală, realizat de pr. Ilarion Mâţă. Pentru o mai bună implementare a serviciului de recuperare şi reabilitare a beneficiarilor, se vor achiziţiona un aparat de vibromasaj şi bureţi de posturare, acestea fiind necesare în special beneficiarilor greu deplasabili. ”Diseminarea activităților proiectului se va concretiza prin organizarea unui simpozion internațional cu titlul «Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate», eveniment la care va participa Înaltpresfințitul Părinte Ioachim, și va aduna un număr de 50 de invitați din cadrul instituțiilor social – medicale și bisericesti din țară și străinătate”, a menţionat pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja.

Comentarii Facebook


Știri recente