Proiect pentru construirea unei mănăstiri românești în München

În urma aderării țării noastre la Uniunea Europeană, numărul românilor care trăiesc în Bavaria a crescut semnificativ, astfel că doar în orașul München trăiesc actualmente în jur de 20.000 de români ortodocși. În dorința de a răspunde nevoilor liturgice, duhovnicești, culturale și sociale ale acestor oameni, Consiliul de conducere al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord a hotărât, la 10 septembrie 2004, ca sediul Episcopului-vicar al Mitropoliei să fie stabilit în orașul München.

La luarea acestei hotărâri s-a ținut seama și de dorința multora din credincioșii din München de a-l avea în mijlocul lor pe Episcopul-vicar al Mitropoliei, care să le unească eforturile în scopul procurării unui lăcaș de cult propriu, precum și în acela al organizării în acest oraș a unui așezământ mănăstiresc, în scopul promovării valorilor liturgice, ascetice și duhovnicești ale tradiției ortodoxe în rândul credincioșilor ortodocși, dar și în dialogul cu celelalte confesiuni creștine sau cu oamenii care și-au pierdut credința. S-au făcut astfel demersurile pentru cumpărarea unui teren pe care să fie construită o mănăstire reședință episcopală. Întregul proiect este conceput să ofere un „acasă” tuturor românilor din München și împrejurimi și să ajute la promovarea valorilor culturii și tradițiilor românești ortodoxe în München, precum și în întreaga Bavarie, în vederea depășirii falselor prejudecăți la adresa României și a românilor.

Biserică în stil brâncovenesc

Este proiectată o biserică în reprezentativul stil brâncovenesc pentru aproximativ 200 de persoane. În subsolul acesteia se va construi o sală comunitară multifuncțională pentru întruniri, conferințe, seminarii. Prin aceasta se dorește ca biserica românească să fie totodată centru de evlavie ortodoxă, dar și spațiu de întâlnire și cunoaștere, care să mijlocească întâlnirea românilor între ei, precum și cu cei în mijlocul cărora trăiesc.

Așezământul va cuprinde sediul episcopal, mănăstirea și spații pentru activitățile cultural-educaționale și sociale

În locația din proximitatea bisericii sunt prevăzute încăperile pentru sediul episcopal: chilii pentru episcop, un ieromonah, un ierodiacon, birou, trapeză, sală de primire, bibliotecă, câteva camere de oaspeți.

Avându-se în vedere tradiția ortodoxă românească, conform căreia centrele episcopale funcționează în regim mănăstiresc, așezământul bisericesc din München va funcționa și el în regim de mănăstire. Personalul monahal al acestuia, pe lângă faptul că va asigura funcționarea întregii activități a așezământului și va deservi și împodobi slujbele de la biserică, va coordona și anumite acțiuni cu caracter social.

În cadrul așezământului bisericesc este prevăzut și un spațiu în care să funcționeze o grădiniță și să se desfășoare diverse activități pentru tineret, precum cursuri de limbă română și istorie națională, seminarii pe teme de spiritualitate, cu ajutorul cărora să fie cultivată identitatea acestora și să li se poată mijloci o orientare în viață. În imediata vecinătate a așezământului nostru urmează să se construiască și o grădiniță româno-germană. Acest proiect va fi executat de un investitor privat și susținut de noi în măsura posibilităților. Ne-am fi dorit să ne asumăm noi și acest obiectiv, însă mărimea investiției necesare este unicul motiv care ne împiedică de la acest lucru.

La 15 octombrie 2007 a fost înființată la inițiativa noastră Asociația caritativă pentru ajutor la domiciliu „Sfântul Vasile cel Mare”. Scopul ei este acela de a veni în ajutorul celor săraci, bolnavi sau bătrâni, al celor aflați în diferite nevoi materiale sau spirituale, care nu se mai pot descurca singuri, conform principiului creștin de întrajutorare frățească. Pentru coordonarea acestei activități este prevăzut de asemenea un spațiu în cadrul așezământului nostru.

Apel de suflet pentru o lucrare sfântă

În scopul menționat, Primăria orașului München ne-a oferit spre cumpărare în cartierul Aubing un teren de 2605 m2, la un preț de 1.146.200 €, teren ales special ca să corespundă necesităților noastre. Pentru construcție vor mai fi necesari încă aproximativ 3 milioane €. În vederea acoperirii necesităților de finanțare a terenului, cât și a costurilor de construcție a complexului mănăstiresc, am făcut următoarele planuri de finanțare: Terenul de 2.605 m2 a fost împărțit în 260 de unități a câte 10 m2. La un preț de 440 €/m2, o unitate, cuprinzând 10 m2, are o valoare de 4.400 €. Cei care doresc să facă donații pentru teren vor putea prelua, după puteri, unul sau mai mulți metri pătrați, una sau mai multe unități. Volumul total al ansamblului, de 9.600 m3, a fost la rândul lui împărțit în 960 de unități, numite simbolic „cărămizi”, de câte 10 m3, în valoare de 3.000 €, câte 300 € pentru fiecare m3. Astfel, donatorii vor putea finanța unul sau mai mulți metri cubi, una sau mai multe „cărămizi”.

Finanțarea proiectului este asigurată deocamdată doar parțial. O greutate deosebită o constituie faptul că terenul oferit de oraș spre cumpărare este foarte scump. Prin efortul comunității și arhiepiscopiei noastre, și cu un ajutor al Bisericii Luterane din Bavaria, în valoare de 300.000 €, am strâns deja suma de 600.000 €. Biserica Catolică ne va acorda și ea în curând, în același spirit creștin frățesc, un sprijin de 300.000 €. În aceste condiții ne mai sunt necesari până în luna octombrie, când trebuie să semnăm actul de vânzare-cumpărare, încă aproximativ 400.000 €, reprezentând restul costurilor și cheltuielile notariale și de proiectare aferente. Suntem sub această mare presiune de timp deoarece, dacă nu încheiem tranzacția până atunci, prețul va fi iarăși mărit, ceea ce ar îngreuna și mai mult sau ar face chiar imposibil demersul nostru, având în vedere explozia prețurilor care se constată aici după depășirea crizei.

Piatra de temelie va fi pusă în toamnă

O mare cinste, bucurie și încurajare pentru noi o constituie faptul că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în dorința de a sprijini demersul nostru, va veni în toamna aceasta la München. Pentru 11 septembrie 2011 este planificată slujba punerii pietrei de temelie a noului așezământ de către Preafericitul Părinte Daniel, care va fi înconjurat de un numeros sobor de ierarhi și preoți din țară, cât și de aici, din Germania. La această sărbătoare așteptăm cât mai mulți credincioși, pe care Preafericirea Sa să-i poată încuraja spre o viață trăită în credință, cinste și demnitate, să-i poată îndemna la unitate și asumare responsabilă a calității lor de români ortodocși.

Lucrările de construcție urmează să înceapă anul viitor. Pe lângă banii colectați deja, incluzând aici și ajutorul din partea Bisericilor creștine surori din München, este necesar să mai găsim încă donatori disponibili să ne ajute. Facem pe această cale un apel către toți cei care ar putea sprijini acest demers.

Bineînțeles că este vorba de un efort foarte mare, însă doar asumându-l putem întreprinde ceva. Este vorba de identitatea și de imaginea românilor care în condițiile ultimelor două decenii au fost determinați să trăiască și să lucreze în străinătate, este vorba de identitatea și viitorul copiilor lor. Dacă dorim cu adevărat să facem ceva pentru noi și pentru urmașii noștri, vom face și jertfa necesară acestui lucru.

Cum putem ajuta construcția noului așezământ?

Contul în care se pot face donații în acest sens este:

Liga Bank; adresa Dr. Theobald-Schrems-Str. 3, 93055 Regensburg

IBAN: DE76 7509 0300 0005 1307 35 BIC: GENODEF 1M05

Beneficiar: Rumänische Orthodoxe Metropolie

Scopul: Construire biserică

Donații se pot face și online, pe pagina noastră de internet, la adresa: http://spenden.cbrom.de/, existând astfel posibilitatea ca donatorii să aleagă direct porțiunile de teren pe care doresc să le sponsorizeze.

Mai multe informații despre noi, cât și despre proiectul nostru sunt oricând disponibile la adresa de internet www.cbrom.de.

†PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului

Comentarii Facebook


Știri recente