Proiect internațional pe teme de interculturalitate, la Craiova

În perioada 6-9 mai, mai mulți profesori de la universități de renume pe peste hotare, precum și reprezentanți ai cultelor recunoscute statutar, au luat parte la o serie de activități organizate la Craiova de reprezentanții Facultății de Teologie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Evenimentul a făcut parte din proiectul Grundtvig – „Religie și multiculturalitate: mijloace educative pentru liderii bisericilor locale”, după cum ne-a transmis Diac. Ioniță Apostolache.

Vreme de trei zile, delegați ai principalelor comunități religioase din Italia, Olanda, Norvegia, Estonia și Bulgaria, au venit în Cetatea Băniei pentru a face schimb de experiență, pentru a discuta și împărtăși idei pe tema dialogului interreligios. Grupul invitaților din străinătate a fost însoțit de diac. conf. univ. dr. Gelu Călina.

Activități în cadrul proiectului

În prima parte a zilei de miercuri, 7 mai, invitații au luat parte la prima sesiune de discuții, organizată în la Hotel Plazza din Craiova. În cea de a doua parte a zilei, împreună cu profesorii de teologie români, au vizitat Centrul de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova. Pe fiecare palier, oaspeții străini au fost însoțiți de IPS Părinte Mitropolit, care a prezentat istoricul și utilitatea fiecărei săli de activitate. În cea de a doua parte a zilei, a fost vizitat Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Craiova.

În cea de a doua zi a întâlnirii, participanții au dezbătut în plen mai multe probleme de ordin teoretic și practic, în cadrul unei conferinței cu relevanță pentru tema proiectului interreligios „Religie și multiculturalitate: mijloace educative pentru liderii bisericilor locale”. Activitatea a avut loc în sala de conferințe a Hotelului Plazza din Craiova. Între referatele prezentate care vor constitui la finalul proiectului un manual, amintim: „Contribuiția Bisericii Ortodoxe în domeniul asistenței sociale din regiunea Oltenia” – pr. lect. dr. Sergiu Popescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, „Migrația românilor în Europa și câteva elemente misionare” – diac. conf. dr. Gelu Călina, „Răspunsuri din tradiția diferitelor denominațiuni, în contexte naționale diferite (reformat, luteran, romano-catolic, ortodox) etc. Au urmat discuțiile în grup, centrate în principal pe fenomenologia religioasă, metode și mijloace de integrare a romilor în societate, precum și dialogul dintre comunitățile creștine și religia islamică în context european. La discuții au luat parte și reprezentanții Asociației „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, care a împărtășit diferite experiențe din lucrul în comunitățile defavorizate din Oltenia.

Cea de a doua zi de a întâlnirii, joi, 8 mai, a luat sfârșit printr-o vizită la Centrul pentru copii din localitatea doljeană Lipovu, coordonat de Asociația „Vasiliada”.

Comentarii Facebook


Știri recente