Proiect inedit de Crăciun pentru tinerii și copii, la Arad

În cadrul proiectului „Nașterea Domnului în sufletul copiilor”, Parohia Zimand Cuz, Asociația „Moblizează-te” și Primăria localității Vladimirescu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au organizat o șezătoare în cadrul muzeului din incinta Căminului Cultural din Vladimirescu.

D-na Aiftincai Maria, un artist popular de mare valoare, din dorința de a duce mai departe tradiția și obiceiurile străvechi a amenajat o șezătoare inedită, unde copii, invitați din mai multe parohii din județul Arad, au petrecut momente de „poveste”: au colindat, au țesut la război, au tors, au împletit etc. Actrița Georgiana Popan, de la „Magia Cuvântului”, i-a încântat pe cei mici, dar și pe cei mari, cu povești „la gura sobei”. A fost o seară de autentică comuniune, plină de bucuria colindei Nașterii Pruncului Iisus.

„Există o „spiritualitate” a slujirii artistice, care, în felul său, contribuie la viața și la renașterea unui popor. Vocația diferită a fiecărui artist, în timp ce determină ambientul slujirii sale, indică misiunile pe care trebuie să și le asume, munca grea la care trebuie să se supună și responsabilitatea cu care trebuie să se confrunte. Artistul trăiește o relație specială cu frumosul. De fapt, frumosul este vocația care i-a fost adresată lui de Creator prin darul „talentului artisitic”, care trebuie pus în slujba aproapelui și a întregii comunități. Tradițiile țărănești, românești, izvorăsc din adâncul sufletului românesc, acolo unde aspirația de a da sens vieții propii se unește cu percepția fugară a frumuseții și unității tainice a lucrurilor. Biserica are nevoie de artă și tradiții, care sunt chemate să facă perceptibilă și fascinantă lumea spiritului, a tainicului Dumnezeu. Pentru refacerea țesutului creștin al comunităților bisericești însăși este nevoie de o cultivare și promovare a acestor tradiții, ce fac parte din memoria culturală și istorică a poporului român. Patrimoniul cultural și spiritual al poporului român riscă astăzi să fie risipit sub impactul multiplelor procese, dintre care ies în evidență secularizarea și răspândirea sectelor. De aceea, evenimentul cultural-spiritual de la Vladimirescu ne aduce aminte de memoria și rodnicia culturală a ortodoxiei românești de-a lungul istoriei. Prin păstrarea adecvată a unui patrimoniu cultural, ca o mărturie vie a credinței mărturisite de-a lungul secolelor, se poate constitui și acel criteriu valid pentru misiunea și cateheza contemporană. Strânsa legătură dintre Evanghelie și artă, dincolo de exigențe funcționale, implică invitația la pătrunderea, prin intuiție creativă, în taina lui Dumnezeu întrupat și, în același timp, în taina omului. Nașterea lui Iisus Hristos nu numai că-L revelează pe Dumnezeu, dar îl revelează pe deplin pe om omului”, a precizat Arhim. Teofan Mada, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Aradului.

Comentarii Facebook


Știri recente