Proiect IICCMER: A fost transmisă cererea de finanțare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat

Cererea de finanțare, alături de întreaga documentație tehnico-economică și de toate avizele necesare pentru realizarea proiectului prioritar al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România, a fost transmisă în 30 iunie 2022, anunţă instituţia.

Cu această ocazie, IICCMER le-a mulțumit „tuturor partenerilor instituționali care ne-au oferit în permanență suport, în toate etapele parcurse până în prezent”.

„Le mulțumim și colegilor noștri pentru profesionalism și dăruire”, au mai transmis reprezentanţii IICCMER.

Scopul proiectului

Pe site-ul dedicat proiectului, IICCMER explică scopul acestuia.

„Prin acest proiect dorim să aducem la cunoştinţa publicului un subiect mai puţin cunoscut al istoriei noastre recente şi anume regimul de exterminare practicat de autorităţile comuniste împotriva duşmanilor poporului în penitenciarul de la Râmnicu Sărat, în perioada 1945 -1963. Asemeni altor spaţii recluzionare de pe harta gulagului românesc, închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare şi condiţii inumane de trai şi prin lipsa asistenţei medicale”.

„Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l închisoarea tăcerii. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical, tortura, au dus la decesul multor personalităţi închise aici. Proiectul urmăreşte să readucă în conştiinţa publică şi să comemoreze victimele represiunii comuniste. Închisoarea Râmnicu Sărat este argumentul şi în acelaşi timp simbolul importanţei şi necesităţii memoriei în construcţia unei naraţiuni asupra trecutului”.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată pentru prima dată într-un document datând din octombrie 1901. Un scurt istoric este disponibil aici.

Foto credit: Facebook / Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente