Proiect cultural-muzical lansat de Mitropolia Olteniei în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești

În Mitropolia Olteniei a început un proiect cultural-muzical desfășurat în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești: „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini”

Proiectul a fost lansat joi, în prezența Părintelui Mitropolit Irineu, în cadrul unui eveniment organizat la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova.

Au participat inițiatorii și coordonatorii proiectului, dr. Victor Șapcă, lector universitar, și arhidiaconii Nicușor-Daniel Lăzărică și Angel-Cristian Stăiculescu, precum și invitați speciali: Părintele Conferențiar Adrian Boldișor, Părintele Lector Adrian Mazilița și Părintele Adrian Lupu, din partea Arhiepiscopiei Craiovei, Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Părintele Profesor Neofit Stănciulescu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Părintele Profesor Vintilă Belcineanu și Părintele Profesor Ștefan-Cristi Vătafu, din partea Seminarului și a Liceului Teologic din Târgu-Jiu.

„Aș dori să punctez de la bun început că acest festival se înscrie în programul pe care Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a lansat pentru anul acesta cu referire la cântăreții bisericești și la psalți, la cei care au înfrumusețat slujbele noastre bisericești cu glasurile lor”, a spus Mitropolitul Irineu.

„Ne aducem aminte de oamenii care au dat glas cântărilor noastre în aceste sfinte biserici și efectiv au ținut pe credincioși aproape de sfântul altar. Tuturor acestora li se cuvine mulțumire și înălțăm rugăciune lui Dumnezeu pentru sufletele lor.”

„Festivalul acesta este un început care trebuie să crească și să se desăvârșească. Cu ocazia acestei lansări, vă dorim să aveți succes pe mai departe și să realizați toate obiectivele propuse. Vă mulțumim pentru implicare și rugăm pe bunul Dumnezeu să vă ajute”, a încheiat ierarhul.

Arhid. Angel-Cristian Stăiculescu a prezentat principalele activități prevăzute în proiect:

  • Atelier studiu și cercetare manuscrise. Expoziție culturală tematică, 20 martie 2023, la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman;
  • Vizită de studiu, 1 aprilie 2023, Craiova;
  • Artă și spiritualitate: Atelier de pictură, 29 aprilie 2023, la Liceul Teologic din Târgu-Jiu;
  • Concurs adresat elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și de la Liceul Teologic din Târgu-Jiu, 6 mai 2023, la Mănăstirea Lainici;
  • Simpozionul interdisciplinar „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini”, 28 septembrie 2023, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova;
  • Festivalul ”Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, Ediția a XI-a la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu, decembrie 2023;
  • Festivalul „Colindăm, Doamne colind!”, Ediția I, la Filarmonica Oltenia din Craiova, decembrie 2023.

În a doua parte a întâlnirii, Arhid. Nicușor-Daniel Lăzărică a susținut prelegerea „Cultura muzicală în Oltenia”, acoperind aria geografică a județelor Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Olt.

„Muzica psaltică a reprezentat unul din pilonii slujirii sacerdotale încă de la începuturile creștinismului. Implicarea arhiereilor, preoților, diaconilor sau cântăreților în păstrarea și dezvoltarea cântului bizantin a fost esențială și dovedită de numeroasele școli înființate în condiții istorice și materiale destul de dificile”, a spus arhidiaconul.

„Numărul extrem de mare de manuscrise muzicale de pe teritoriul Olteniei precum și pleiada de profesori, compozitori, copiști, psalți sau cercetători reprezintă aspecte grăitoare pentru importanța cu care a fost tratat melosul psaltic.”

„Prin aceste demersuri muzica bisericească românească în general și oltenească în particular au devenit bunuri ale artei umanității mondiale”, a încheiat vorbitorul.

În ultima parte a evenimentului, un cor care a reunit actuali și foști elevi de la Seminarul Teologic și de la Liceul Teologic, dirijați de Lect. Univ. Victor Șapcă, a prezentat un program muzical cu piesele: Axion la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare – „De Tine se bucură” de Ioan Zmeu; „Preasfântă Născătoare” de Preot Alexie Buzera; „Din sânul maicii mele” de Anton Pann; „Colo-n vale-ntre izvoare” de Nicolae Lungu și „Leliță, săftiță” de Anton Pann.

Partenerii și colaboratorii proiectului sunt Mitropolia Olteniei, Editura Mitropolia Olteniei, Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie din Craiova, Muzeul Olteniei din Craiova, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Muzeul de Artă din Craiova, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Casa Corpului Didactic Gorj și Casa Corpului Didactic Dolj.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente