Prohodul Maicii Domnului la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit la Catedrala Mitropolitană cu hramul Sfintii Trei Ierarhi din Timișoara, slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Prohodul Maicii Domnului, informează mitropolia-banatului.ro

Soborul preoților și al diaconilor a fost format din slujitori ai Catedralei mitropolitane și ai Centrului Eparhial. La slujbă au participat numeroși credincioși timișoreni care s-au închinat cu acest prilej Sfântului Epitaf al Maicii Domnului și au înălțat cântări de laudă și rugăciuni Pururea Fecioarei Maria, cea care mijlocește pururea pentru noi toți înaintea Mântuitorului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos. Oficiată în mijlocul sfântului lăcaș, slujba Prohodul Maicii Domnului, semnifică adunarea într-un cuget a întregii Biserici pentru a slăvi pe Maica Vieții, Preacurata Fecioara Maria. La finalul slujbei, Preasfințitul Paisie a ținut un cuvânt de învățătura în care a evidențiat, că prin slujirea Prohodului Maicii Domnului, încercăm să aducem lui Dumnezeu și Preacuratei Maicii Sale un prinos de cinstire, de respect, de mulțumire, un semn de dragoste și iubire și un semn al credinței noastre că Maica Domnului este pururea rugătoare și mijlocitoare pentru noi înaintea Fiului Său.

Prohodul Maicii Domnului este o rugăciune plină de evalvie, integrată în cultul Bisericii noastre, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu. Totodată, Prohodul Maicii Domnului cuprinde și referințe de natură istorică legate de împrejurările în care s-a săvârșit și s-a mutat la ceruri Născătoarea de Dumnezeu. Întreaga scriere este o Liturghie a întregii creații văzute și nevăzute, care slujește Maicii Domnului și se bucură, că deși se mută din viața aceasta, rămâne de-a pururea mijlocitoare, rugătoare și împreună lucrătoare a mântuirii întregului neam omenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente