Programul liturgic al Catedralei episcopale din Severin în Săptămâna Pătimirilor

În această săptămână credincioșii ortodocși se pregătesc duhovnicește pentru întâmpinarea slăvitului praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morți.

În timpul care a mai rămas până la acest eveniment care pune capăt Postului Sfintelor Paști și aduce bucuria mântuirii, Biserica strămoșească a rânduit o serie de slujbe deosebite prin care toți cei botezați întru Hristos sunt chemați la rugăciune, la meditație și la mărturisire.

La Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, de duminică seara au început a fi săvârșite Deniile din Săptămâna Pătimirilor, în fiecare zi de la ora 18:00. Programul liturgic matinal rămâne, de asemenea, neschimbat, credincioșii putând lua parte zilnic la slujbele oficiate în intervalul orar 06:00-08:00, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Începând cu Denia din Joia Mare, în mijlocul creștinilor se va afla și ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Joi seara, pe 17 aprilie, se va săvârși slujba Deniei celor 12 Evanghelii, de la ora 18:00. În cadrul ei se vor citi cele 12 Evanghelii care alcătuiesc un tablou complet al suferințelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

Pe 18 aprilie, vineri dimineața, credincioșii se vor ruga împreună la slujba Ceasurilor Împărătești, urmând ca, de la ora 18:00, să participe la Denia Prohodului Domnului și să înalțe cântare Mântuitorului Cel ce Se unge cu miresme de îngropare și Se pune în mormânt.

Slujbele închinate evenimentelor pascale se continuă și sâmbătă, 19 aprilie, mai întâi cu vecernia unită cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, săvârșită dis-de-dimineață, apoi cu Slujba Învierii și Sfânta Liturghie Pascală, oficiate de la ora 23:30.

La toate aceste slujbe însemnate vor participa soborul de preoți și psalții Catedralei, împreună cu Întâistătătorul Eparhiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

După ce credincioșii vor cânta într-un glas „Hristos a înviat!” și vor participa la Sfânta Liturghie, luând Sfintele Paști la casele lor, glasul clopotului îi va chema și duminică la biserică, întrucât de la ora 12:00 va fi săvârșită Vecernia Învierii, sau „a doua Înviere”, cum se numește în popor, iar cei prezenți vor primi arhierești binecuvântări.

Comentarii Facebook


Știri recente