Programul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Europa

Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015, oraşul Cluj-Napoca găzduieşte, în perioada 04-07 septembrie, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa. Programul întâlnirii este următorul:

Vineri

-04 septembrie 2015-

În prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, începând cu ora 18.30, în Piața Avram Iancu.

Sâmbătă

-05 septembrie 2015-

Începând cu ora 09:00 se va oficia, în fața Catedralei Mitropolitane, Rugăciunea de dimineaţă în limbile română și engleză, apoi se va susţine şi meditația zilei.

Între orele 10.30 – 12.30, vor avea loc dezbateri pe grupuri restrânse în şcolile centrale din Cluj-Napoca (Cunoaştere personală şi interacţiune coordonată. Discuţii tematice. Schimb de experienţă).

Apoi, se va organiza, la alegere pentru fiecare participant, vizitarea muzeelor clujene (Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Paleontologie-Stratografie, Muzeul de Zoologie, Muzeul Mitropoliei Ortodoxe Cluj, Muzeul Botanic), precum şi a unor obiectivelor importante din urbea transilvană (Cetăţuia, Cetatea Clujului, Edificiul din Piatră Roman şi alte obiective istorice şi religioase de referinţă trecute pe harta fiecărui participant).

În Grădina Botanică se vor desfăşura activităţi specifice: nature photo hunt, prezentări tematice, biodiversitate, conservarea ecosistemelor urbane, etc; iar în piaţa Avram Iancu vor fi organizate diferite ateliere de lucru (brăţări, cruciuliţe, modelaj fimo, icoane litografiate şi altele);

Programul zilei mai cuprinde un spectacol de muzică folk cu tineri chitarişti amatori, un spectacol de teatru interactiv cu scenete pregătite de tineri, expoziţii foto, grafică, iconografie, sculptură şi alte forme de artă vizuală şi plastică, schimburi de experienţă formale şi non-formale între liderii şi membrii asociaţiilor şi grupurilor de tineret din ţară şi Europa, vizitarea principalelor biserici istorice din Cluj, întâlniri cu reprezentaţi ai Asociaţiilor de tineret ale acestora, turul oraşului medieval, fotografie urbană, expoziţii de artă.

În Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, Arhimandritul Zaharia Zaharou de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Anglia, va susţine, începând cu ora 19.00, conferinţa Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu.

Duminică

-06 septembrie 2015-

Începând cu ora 09.00, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie pe o esplanadă special amenajată, în faţa Catedralei Mitropolitane.

De la ora 15.00, în Parcul Central va fi susţinut un concert de muzică populară. În aceeaşi zi se vor desfăşura mai multe activităţi precum: prezentarea tradiţiilor specifice ale fiecărei ţări participante, parada costumelor populare, dansuri populare, concursuri de îndemânare, de echilibru, compunerea de slogane, catrene rimate, împărtăşirea de experienţe, concursuri de îndemânare, de echilibru etc.

De la ora 18.00, se va porni din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană în Procesiunea Tinereţii, intonându-se cântrce religioase. Ziua se va încheia cu Rugăciunea de seară în fața Catedralei Metropolitane şi meditaţia zilei.

Luni

-07 septembrie 2015-

Festivitatea de închidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi va avea loc la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca.

Programul detaliat poate fi consultat pe site-ulmitropolia-clujului.ro.

***

Municipiul Cluj-Napoca este, în prezent, Capitala Europeană a Tineretului. Titlul de Capitală Europeană de Tineret a fost acordat pentru prima dată oraşului Rotterdam (2009), urmând apoi Torino (2010), Antwerp (2011), Braga (2012), Maribor (2013) şi Salonic (2014)[1].

Sub auspiciile temei globale SHARE („împărtăşeşte”),oraşul urmăreşte să împărtăşească spaţiul, cultura şi viziunea urbei Cluj-Napoca (şi a regiunii Transilvania) cu oameni din întreaga Europa. Va fi un an în care tinerii participă, dezvoltă, împărtăşesc viziune şi creativitate, sporind semnificaţia municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, anul Capitalei Europene a tineretului – 2015 va fi o şansă de a împărtăşi o parte a identităţii europene la nivel local[2].

[1] http://www.movit.si/fileadmin/movit/0ZAVOD/Publikacije/Tematske/2013_European_Youth_Capital.pdf

[2] http://www.europeanyouthcapital.org/the-capitals/

Comentarii Facebook


Știri recente