Program liturgic-pastoral desfășurat la Capela Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” în orașul Baden-Baden din Germania

În perioada 16-28 iulie, Capela ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” a domnului Mihail Sturdza din Baden-Baden, Germania, a organizat un program liturgico-pastoral de intensificare a trăirii și mărturisirii credinței pentru românii din diaspora, informează ‘Ziarul Lumina’.

La eveniment au participat Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și arhimandritul Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. „În toată această perioadă, accentul a fost pus pe trăirea liturgică și pe regăsirea în Sfânta Liturghie și în Sfintele Taine. Vizita a întărit dorința credincioșilor de a descoperi și de a înțelege bogăția și bucuria rugăciunii prin slujire. Pe lângă Sfânta Liturghie, s-au săvârșit în mai multe rânduri Taina Sfântului Maslu și alte slujbe pentru credincioși, cum ar fi slujba de mulțumire la împlinirea a 50 sau a 75 de ani de căsătorie pentru două familii de credincioși, care încă de la începuturile lor pe meleaguri străine au găsit în Capela Sturdza lăcaș de întărire duhovnicească. Prezența Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul a fost un prilej de mângâiere pentru toți românii, dar mai ales pentru fiii Arhiepiscopiei Râmnicului, care participă la slujbele și programele desfășurate la capelă și care au trăit aceste momente cu mare emoție. Accentul a fost pus pe latura pastoral-misionară, Preasfințitul Părinte Emilian întâlnindu-se pe toată perioada șederii cu comunitatea românească și oferindu-le întărire și binecuvântare, prin frumoase cuvinte de învățătură”, a declarat superiorul capelei, părintele Ionuț Bogdan Stavarachi.

Școală de vară pentru credincioșii din diaspora

Duminică, 25 iulie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească la care au participat Altețele Sale Ștefan și Irina Sturdza, urmașii domnitorului, dar și credincioșii din Parohia Ortodoxă Română din Offenburg, însoțiți de preotul paroh Adi Andrei Nestian. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a transmis mesajul de încurajare și de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a susținut o prelegere care a avut ca temă „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești”.

Conferința a fost succedată de o recepție în cadrul căreia s-au purtat discuții libere pe marginea temei prezentate, prilej cu care credincioșii au primit și materiale informative, broșuri și cărți cu conținut religios. Datorită impactului avut asupra comunității, părintele Ionuț Bogdan Stavarachi, superiorul capelei, dorește să continue aceste manifestări sub forma unei școli de vară pentru credincioșii din diaspora, care să se organizeze anual.

Evenimentele de la Baden-Baden, reunite ca într-o școală a rugăciunii, s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, întrucât capela se află din anul 1882 sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente