Profesorul bistrițean Ioan Bâca, pe urmele Arcei lui Noe

Profesorul Ioan Bâca de la Extensia Bistrița a Facultății de Geografie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a efectuat zilele trecute o expediţie pe Muntele Ararat, acolo unde potrivit Bibliei s-a oprit Arca lui Noe (Facerea 8:4).

La această expediţie desfăşurată în perioada 12-21 iulie, intitulată în mod sugestiv „În căutarea Arcei lui Noe”, au participat alături de profesorul bistriţean alţi cinci alpinişti bucureşteni.

Ioan Bâca a declarat pentru notabn.ro că a fost „un traseu dificil desfăşurat pe teren stâncos şi teren pe gheaţa, cu două tabere la 3200 şi 4200 metri. Am atins vârful Ararat (5137 m) în 16 iulie la ora 7. Era senin, temperaturi de aproximativ -10 grade Celsius şi vânt”.

Pe pagina personală de Facebook profesorul Ioan Bâca a scris după ce a cucerit vârful Ararat că „Arca este acolo, prinsă în gheaţă. Este imensă. I se văd chila, puntea şi catargul”.

Muntele Ararat este un vulcan stins, aflat în Turcia, fiind aproape de graniţa cu Armenia şi Iran.

În decursul timpului Muntele Ararat a fost o atracţie permanenta pentru cei aflaţi în căutarea Arcei lui Noe. Deşi simbol naţional al Armeniei, Muntele Ararat se află astăzi pe teritoriul Turciei.

Foto credit: arhivă Ioan Bâca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente