Profesorii de Religie din eparhia Alba Iuliei vor să ajute elevii să-și dezvolte rațiunea, empatia și cunoașterea

Trei întâlniri metodico-științifice ale profesorilor de Religie au avut loc săptămâna trecută la Târgu Mureș, Târnăveni și Luduș. Profesorii au desfășurat activități interactive cu scopul de a continua la clasă dezvoltarea unor ablități esețiale: rațiune, empatie și cunoaștere.

Rațiunea

Tinerii trebuie să învețe să își susțină punctele de vedere și să le argumenteze pentru a-i încuraja pe ceilalți să trăiască echilibrat.

De aceea, prima activitate metodică, desfășurată la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, s-a centrat pe o dezbatere de tipul Karl Popper pe tema „Tinerii în apărarea vieții”, organizată de elevii clasei a XI-a.

Echipele au argumentat pentru importanța muzicii în viața adolescenților, precum și pentru nevoia de modele autentice în cadrul unei societăți secularizate și supusă mereu schimbării.

Empatia

Empatia înseamnă, dincolo de o definiție fixă, să asculți fără să judeci, să stabilești o legătură sufletească și să comunici.

A doua activitate , care a avut ca scop dezvoltarea empatiei elevilor, a avut loc la Liceul Tehnologic din Târnăveni și s-a desfășurat sub forma unei prezentări succinte a principalelor aspecte pastorale și misionare ale colaborării dintre Școală și Biserică, accentuându-se importanța strategiilor de integrare a elevilor cu cerințe educaționale speciale.

Cunoașterea

A treia întâlnire metodică a avut loc în 7 noiembrie, la Școala Profesională „Gheorghe Șincai” Râciu, fiind intiulată „Cum transformăm ora de Religie într-o experiență interactivă prin utilizarea metodelor moderne de predare-învățare-evaluare”.

Este esențială cultivarea unei educații credibile axate pe luminile călăuzitoare ale vieții: „credința în Dumnezeu și valoarea unică și eternă a persoanei umane, iubirea generoasă a omului ca bază a comuniunii umane în familie și în societate, cultivarea creativității pentru îmbogățirea tezaurului peren al umanității și cultivarea responsabilității pentru natură ca dar al lui Dumnezeu oferit generațiilor umane prezente și viitoare”, a transmis Prof. Mariana Alina Bexa, Inspector școlar de Religie Ortodoxă în județul Mureș , conform site-ului eparhial.

„Prin educația religioasă este evidențiată complementaritatea dintre spiritualitate și știință, dintre credință și cultură, reliefându-se și dimensiunea formativă a acesteia, nu doar informativă”.

„Educația religioasă oferă un orizont spiritual cuprinzător, un liant ce integrează cunoștințele de la celelalte discipline, spre a forma împreună un reper spiritual luminos pentru viață, trăită în comuniune de iubire ”, a mai transmis inspectorul școlar.

Foto credit: reintregirea.ro


Știri recente