Profesori și cercetători au discutat despre Sfinții Părinți la Mănăstirea Antim

Profesori și cercetători în domeniul patristicii au discutat despre Sfinții Părinți și conceptul de patrologie în cercetarea românească, la începutul secolului 21, în cadrul unui workshop desfășurat luni și marți la Mănăstirea Antim din Capitală.

În deschiderea evenimentului de la Biblioteca Sfântului Sinod, Arhim. Policarp Chițulescu, directorul bibliotecii și consilier patriarhal, a evidențiat actualitatea și necesitatea clarificării sintagmei de Sfânt Părinte, informează Ziarul Lumina.

„Consider că tema pe care o propune această întâlnire este de cea mai mare actualitate, deoarece este necesară o revizuire a înțelesului sintagmei de Sfânt Părinte, dar și a rolului pe care ar trebui să-l aibă Sfinții Părinți în gândirea, cercetarea teologică și în predica Bisericii”.

Părintele Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a spus că „tema este de foarte mare interes, deoarece, pentru tradiția noastră ortodoxă, Sfinții Părinți reprezintă un ideal la care facem apel indiferent de zonele de specializare pe care le urmăm sau pe care le-am urmat fiecare”.

Importanța studierii textelor patristice

Discuția a fost continuată de Părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române, care a subliniat importanța studierii textelor Sfinților Părinți pentru dezvoltarea teologiei.

„Întâi de toate, esențială mi se pare solidaritatea dintre cei care își dedică fie și o parte din munca lor cărturărească studierii Părinților Bisericii, traducerii, promovării și cunoașterii a ceea ce am putea noi numi tezaurul patristic. Din acest punct de vedere, întâlnirea de astăzi mi se pare de foarte bun augur și un semn de firească recunoaștere reciprocă”.

Lectorul Octavian Gordon, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și președintele Fundației „Humanitas Christiana”, a explicat: „Există o asociație internațională de studii patristice al cărei corespondent pentru România sunt eu de câțiva ani. Această asociație își dorește sprijinirea unor inițiative locale și regionale. Când au lansat acum patru ani acest program, înaintea anului 2021, am fost interesat să ne adunăm aici, în România, cei care suntem preocupați nu neapărat de studiile patristice, ci și de soarta lor”.

Părintele Ștefan Zară, Consilier eparhial la sectorul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus: „Astăzi și mâine ne adunăm să discutăm despre rolul și relevanța Părinților Bisericești în contextul cercetării românești contemporane. În spațiul teologic, nu doar răsăritean, Părinții sunt considerați, poate după niște clișee, faruri călăuzitoare sau modele de sfințenie și învățătură”.

Workshopul de studii patristice a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă, în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureștilor, Biblioteca Sfântului Sinod și Fundația „Humanitas Christiana”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Știri recente