Prof. Univ. Dr. Constantin Cucoș a conferențiat la Focșani și Buzău

Prof. Univ. Dr. Constantin Cucoș, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a susținut, vineri, 9 decembrie 2016, la Sala Balada din Focșani, și sâmbătă, 10 decembrie, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, conferința intitulată Formarea religioasă prin Școală și Biserică. Importanță și modalități de conlucrare, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu, Consilier misionar şi mass-media al Eparhiei.

Profesori de diferite discipline, preoți, părinți și elevi au avut bucuria de a-l întâlni și asculta pe cunoscutul pedagog și cercetător în științele educației care a vorbit despre finalitatea educației religioase, particularitățile educației religioase și ale catehizării, modalități de conlucrare între Școală și Biserică, precum și despre disputele referitoare la prezența orei de Religie în școală. Conferința face parte din seria evenimentelor organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.

În deschidere, părintele consilier eparhial Cristian Marius Dima a făcut o prezentare a invitatului și a subliniat motivațiile desfășurării unei astfel de manifestări.

La evenimentul de la Buzău a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de reprezentanți ai autorităților locale, care a rostit un cuvânt despre importanța temei abordate în cadrul conferinței.

Domnul profesor Constantin Cucoș slujește, deopotrivă, la altarul credinței, în calitate de creștin dreptcredincios, și la altarul școlii, în calitate de profesor, chemat, ca și preotul, să contribuie la modelarea caracterelor și formarea personalității umane. Dintru început trebuie să subliniem faptul că actul educațional nu este complet fără componenta spirituală. De aceea, în lupta ce s-a desfășurat mai bine de un an de zile pentru menținerea orei de Religie în școlile publice, s-au implicat – pe lângă ierarhi, preoți și părinți ai elevilor din toată țara – oameni cu pregătire de specialitate, a căror autoritate în domeniul educației nu poate fi pusă la îndoială. Trebuie să avem grijă ca nu cumva să se producă o sincopă în procesul educațional, o separare între educația primită în familie și cea din școală, ca și cum cele două tipuri de educație ar fi antagonice; dimpotrivă, ele sunt complementare, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Constantin Cucoş este doctor în ştiinţele educaţiei, profesor universitar şi director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi. A efectuat stagii de cercetare şi documentare la importante universități din Europa. Domeniile sale de competenţă sunt: filosofia educaţiei, pedagogia culturii, educaţia religioasă și pedagogia generală, fiind autorul a peste 120 de studii în volume colective şi reviste de specialitate.

Comentarii Facebook


Știri recente