Proclamarea locală a canonizării Sfântul Voievod Neagoe Basarab, desfășurată astăzi la Târgoviște

Pentru prima dată, în bisericile ortodoxe astăzi, 26 septembrie, a fost pomenit Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Trecerea lui în rândul sfinților a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul trecut, în ședința de lucru din 8-9 iulie.

Astăzi a avut loc proclamarea locală a canonizării în Arhiepiscopia Târgoviștei, informează TRINITAS TV. Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de alți 23 de ierarhi, membri ai Sfântul Sinod, fiind precedată de Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea de la Târgoviște a fost completată prin aducerea din Grecia, la Catedrala arhiepiscopală, a moaștelor Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești. Sfântul Nifon a fost canonizat în timpul domniei lui Neagoe Basarab. În anul 1517, după terminarea construirii catedralei de la Curtea de Argeș, Sfântul Neagoe a cerut ierarhilor țării ca mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinților, cu data de pomenire 11 august.

Pentru proclamarea locală a canonizării în Arhiepiscopia Târgoviștei a Sfântului Neagoe Basarb au venit aproximativ 15.000 de credincioși. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a fost, de asemenea, prezent astăzi la evenimentul din orașul reședință al județului Dâmbovița.

Comentarii Facebook


Știri recente