Procesiuni cu moaștele Sfinților Ambrozie și Nicolae, în Capitală

Anul acesta, parohiile Apărătorii Patriei I și II din București au sărbătorit împreună pe ocrotitorii lor, Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie) și Sfântul Ierarh Ambrozie (7 decembrie). Joi seara și vineri seara, cele două parohii bucureștene au organizat procesiuni în cartierul Apărătorii Patriei, pe Șoseaua Olteniței, cu moaștele celor doi sfinți. Au participat preoți, diaconi, cântăreți bisericești și numeroși credincioși.

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul spiritual al Parohiei Apărătorii Patriei I din București, joi seara, a fost organizată o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Ambrozie, care sunt adăpostite de 10 ani la biserica Parohiei Apărătorii Patriei II. După oficierea Acatistului Sfântului Ambrozie, slujitorii și credincioșii de la această parohie au pornit în procesiune cu moaștele și icoana sfântului ocrotitor, cântând troparul și condacul acestuia. Credincioșii au purtat în mâini flori, busuioc și lumânări. Procesiunea s-a desfășurat pe strada Lunca Bârzești, Șoseaua Olteniței, strada Panselelor, până la biserica Parohiei Apărătorii Patriei I. Moaștele Sfântului Ambrozie au fost întâmpinate de preoții și credincioșii acestei parohii și au fost așezate cu evlavie în biserică lângă moaștele Sfântului Nicolae, spre a fi cinstite.

În continuare a fost săvârșită Vecernia unită cu Litia. „Biserica Parohiei Apărătorii Patriei I îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, iar de anul trecut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, avem spre închinare și sporirea evlaviei credincioșilor o părticică din sfintele sale moaște. Am prăznuit hramul bisericii împreună cu Parohia Apărătorii Patriei II, care îl are ocrotitor de 10 ani pe Sfântul Ierarh Ambrozie, având de asemenea o părticică din sfintele sale moaște. Joi seara am mers în procesiune pe Șoseaua Olteniței cu moaștele Sfântului Ambrozie.

Vineri seara, în anticiparea sărbătorii Sfântului Ierarh Ambrozie, împreună cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae am făcut cale întoarsă către Parohia Apărătorii Patriei II. La procesiuni au participat peste 400 de credincioși. Aceste procesiuni au fost impresionante prin faptul că pe parcurs s-au adăugat și alți enoriași ai acestor două parohii cu lumânări aprinse în mâini”, ne-a spus părintele paroh Iulian Scoipan, de la Parohia Apărătorii Patriei I. În ziua sărbătorii Sfântului Nicolae au avut loc și câteva acțiuni social-filantropice. A fost acordată, cu ocazia hramului, bursa „Sfântul Ierarh Nicolae” la trei eleve de la Seminarul „Sfânta Muceniță Filofteea” de la Mănăstirea Pasărea, eleve cu rezultate foarte bune la învățătură, dar cu posibilități materiale modeste.

„Prin evlavia și râvna credincioșilor am cumpărat câteva cărți de cult și obiecte liturgice care au fost oferite către două biserici închinate Sfântului Nicolae din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, aflate în zone defavorizate din județul Prahova. Tot ca o dărnicie a credincioșilor noștri, am acordat rechizite, alimente și produse de igienă personală la 53 de copii aflați în Centrul de plasament „Robin Hood” de pe raza parohiei noastre”, a adăugat părintele Iulian Scoipan.

Tot cu ocazia hramului a fost lansat CD-ul cu slujba Paraclisului Sfântului Ierarh Nicolae înregistrat de Grupul psaltic „Patras” al Parohiei Apărătorii Patriei I și realizat de Radio Trinitas. Vineri seara a avut loc a doua procesiune cu moaștele celor doi sfinți către Parohia Apărătorii Patriei II, care își serbează hramul astăzi.

(Articol publicat în Ziarul Lumina din 7 decembrie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente