Procesiunea de Rusalii la Cluj-Napoca

Pentru al patrulea an consecutiv, clujenii vor putea participa duminică, 8 iunie 2014 la Procesiunea de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca din inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care reînvie astfel o veche tradiție din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Întregul eveniment se va desfășura după următorul program:

Începând cu ora 17.00, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca Părintele Mitropolit Andrei va săvârși slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toți preoții clujeni și credincioșii de la cele 38 de parohii din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.

De la ora 18.00 procesiunea propriu-zisă va porni din fața Catedralei și se va deplasa pe următorul traseu: Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1918 – Piața Unirii (prin fața Catedralei „Sfântul Mihail”) – B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în fața Catedralei. Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii, preoții, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, ierarhii prezenți și soborul preoților slujitori, elevi, studenți și credincioși. De-a lungul traseului se vor face trei opriri și se vor rosti ectenii speciale.

Pentru buna desfășurare a procesiunii, Primăria și Poliția vor lua măsuri de restricționare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura liniștea desfășurării acestei manifestări religioase.

După încheierea procesiunii, în fața Catedralei Mitropolitane se va oficia slujba sfințirii mici a apei și vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar, în încheiere, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei va rosti un cuvânt de învățătură.

Evenimentul își propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoții și credincioșii ortodocși din oraș, la marele praznic al Cincizecimii, când aripa înnoitoare a Duhului Sfânt se revarsă asupra Bisericii și asupra întregului univers. Această procesiune reprezintă o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii și manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăția lui Dumnezeu.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente