Procesiunea „Calea Sfintei Cruci – Scară către Cer”

Pentru al patrulea an la rând Parohia „Sfântul Vasile” – Victoria a organizat astăzi, 13 septembrie 2014, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, procesiunea „Calea Sfintei Cruci, scară către cer!”. La pelerinaj au participat sute de bucureșteni.

Racla ce conține un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și fragmente din moaștele a șapte sfinți, împreună cu racla cu moaștele Sfântului Irodion de la Mănăstirea Lainici au fost purtate în procesiune pe Calea Victoriei, până în parcul Nicolae Iorga (ce se află vizavi de Academia Română). După ocolirea parcului, procesiunea s-a oprit pentru un moment de rugăciune la troița-monument din centrul parcului. La finalul procesiunii, pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a rostit un cuvânt de învățătură.

„Crucea este cultura neamului nostru. Crucea și Învierea sunt cultura neamului nostru, certitudinea că nu am avut altă certitudine, noi, ca popor român, de când am avut această conștiință de popor creștin, nu am avut altă certitudine decât crucea, pe care am pus-o deasupra Bisericii, Crucea pe care am pus-o la răspântii, pentru că la răspântii te întrebi întotdeauna:”încotro?”. Crucea ne artă întotdeauna spre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Singurul care poate spune Dumnezeu și Om sunt și nimic din ce este omenesc nu-mi este străin, pentru că Fiul lui Dumnezeu a întipărit chipul Său în fiecare dintre noi și ne-a dăruit această vocație a ființei și această vocație a vieții”, a spus printre altele pr. lect. dr. Gheorghe Holbea.

Apoi, Corul „Cuviosul Paisie de la Neamț”, dirijat de psaltul Bogdan Marin, a susținut un concert de muzică bizantină pe scena amenajată în parc.

Moaștele Cuviosului au fost aduse în Capitală în această după-amiază de la Mănăstirea Lainici și vor rămâne la Biserica ”Sfântul Vasile” – Victoria până duminică.

La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în biserica Parohiei „Sfântul Vasile” – Victoria de către Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente