Procesiunea „Călători pe calea sfinților” în municipiul Brăila

Manifestările pastoral-misionare și duhovnicești organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul orașului au debutat prin prelungirea procesiunii „Călători pe calea sfinților” din orașul Galați spre cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei.

La inițiativa și cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, raclele cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae și ale celui dintâi chemat la slujba apostoliei, Sfântul Andrei, aflate în patrimoniul sacru al Eparhiei au sosit către orele amiezii la Penitenciarul din Brăila. Aici, delegația eparhială, condusă de pc. pr. cons. Ionel Rotaru, împreună cu alți preoți din slujirea socială au oficiat o slujbă de mulțumire, precum și Acatistele celor doi sfinți. La momentul liturgic au asistat o parte din persoanele private de libertate și cadrele instituției.

La final, un grup de deținuți, coordonați de pc pr. capelan Dănuț Bogdan a susținut un microconcert de colinde și cântări bisericești specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

După ce s-au închinat sfintelor moaște prezente în curtea penitenciarului, persoanele private de libertate au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos pachete cu alimente, obiecte de igienă personală, iconițe, cărți de rugăciuni și alte daruri de suflet.

După încheierea momentului duhovnicesc de la Penitenciar, cele două racle au fost aduse la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aici au fost întâmpinate de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, de peste 100 de slujitori ai sfintelor altare din Galați și Brăila, de copii și tineri ai școlilor și liceelor brăilene, majoritatea participanți la proiectul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, precum și de credincioși de toate vârstele.

„Reunirea de astăzi a preoțimii din cele două județe ale Eparhiei în orașul Brăila, a subliniat Înaltpreasfinția Sa, cu prilejul începerii sărbătorilor închinate ocrotitorului spiritual, Sfântul Ierarh Nicolae, se constituie într-un foarte bun prilej de pregătire și mai bună, în toate parohiile, în toate bisericile și, pe cât se poate, în sufletele noastre, a locului pentru Pelerinul cel dintâi – Pruncul de la Betleem, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Totodată ne amintim și învățăm astăzi să primim sfaturile, îndemnurile, ajutorul, bunătatea și, mai ales, sfințenia pelerinului care ne arată calea spre Betleem – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni, ocrotitorul orașului Brăila, al mai multor biserici și al tuturor celor ce au primit la botez numele Sfântului Ierarh Nicolae!”

Procesiunea „Călători pe calea sfinților” a continuat, de la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” pe Calea Călărașilor până la biserica ce se află sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Aici, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba Vecerniei și a Litiei, după care a oferit credincioșilor spre închinare raclele cu sfintele odoare. Acestea au fost așezate pe un baldachin special amenajat pe esplanada din fața bisericii, unde vor rămâne până la sfârșitul manifestărilor duhovnicești prilejuite de cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…