Procesiune și sfințire de troiță în Parohia Gepiș, Oradea

Credincioşii Parohiei Gepiș au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii oficiată cu ocazia praznicului Floriilor, 24 aprilie 2016, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La finalul slujbei, aceștia au pornit într-o procesiune spre marginea satului, unde s-a ridicat o troiță nouă, pe care părintele paroh Dan Marcel Iluța a sfințit-o.

Pe tot parcursul procesiunii preotul şi credincioşii au cântat troparul Intrării Domnului în Ierusalim, dar și pricesne specifice Postului Mare. La finalul procesiunii a avut loc slujba de sfințire a troiței, așezată la hotarele satului spre „întărirea credinței și spre slava lui Dumnezeu”.

Preotul paroh a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că: „această procesiune este o rememorare a drumului Mântuitorului Iisus Hristos de la Betania la Ierusalim.  Întreaga noastră viață se desfășoară între două vase de spălare ritualică: vasul în care Mântuitorul Hristos a spălat picioarele ucenicilor Săi, arătând smerenia Sa, și vasul în care Pilat din Pont s-a spălat pe mâinii, arătând nepăsarea și dezinteresul față de persoana Mântuitorului. Depinde de fiecare creștin care vas dorește să îl folosească în viața lui”.

La final a avut loc o agapă frățească la care au luat parte toți credincioşii prezenți la acest eveniment, subliniază  pr. Călin Popa, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente