Procesiune religioasă pe străzile orașului Năvodari

Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea orașului Năvodari și a celei mai vechi biserici din localitate. Cu acest prilej, astăzi, 13 octombrie 2015, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase, începând cu ora 17.00, la biserica cu acest hram (str. Constanței, nr. 49-51, Năvodari), ierarhul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, va oficia slujba Vecerniei, urmată de tradiționala procesiune cu icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, care va avea loc pe următorul traseu: biserica Sf. Cuv. Parascheva (zona Kaufland) – str. Constanței – biserica Bunavestire – str. Mării – str. Frunzelor – str. Rândunelelor – biserica Sf. Cuv. Parascheva.

Miercuri, 14 octombrie 2015, Arhiepiscopul Tomisului va participa la Sfânta Liturghie oficiată pe podiumul din b-dul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași, alături de alți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum ne informează Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfânta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XI-lea în localitatea Epivat din Tracia, din părinți creștini. Încă de mică fost milostivă cu cei săraci, adeseori dăruindu-le chiar hainele. A părăsit familia pentru a-și dedica total viața lui Hristos, a oferit săracilor partea sa de moștenire și a intrat într-o mănăstire din apropierea Constantinopolului. După ani de viață ascetică, a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte și în pustiul Iordanului, apoi s-a întors în satul natal unde, după alți doi ani de post și rugăciune, a trecut la Domnul.

Moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost păstrate aproximativ 200 de ani într-o biserică din Epivat, iar în anul 1235 au fost luate de către împăratul Asan al românilor și bulgarilor și așezate la Târnovo, apoi au ajuns la Belgrad. Aproximativ trei secole mai târziu, sfintele moaște au fost așezate în biserica Patriarhiei din Constantinopol. În anul 1641, voievodul Vasile Lupu le-a adus la Iași, la biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Biserici cu hramul Cuvioasa Parascheva din eparhia Tomisului:

Parohia Cuv. Parascheva, Constanța

Băneasa II

Parohia Mereni

Parohia Movilița

Parohia Grădina

Biserica din Râmnicu de Jos

Parohia Corbu de Sus

Parohia Mamaia Sat

Parohia Năvodari I

Parohia Cumpăna II

Parohia Valul lui Traian I

Parohia Medgidia III

Parohia Tortomanu.

Comentarii Facebook


Știri recente