Procesiune pe străzile Capitalei

Biserica „Sfântul Vasile” -Victoria a îmbrăcat în zilele de 13 și 14 septembrie veșminte de sărbătoare, cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci. Astfel, vineri, 13 septembrie, s-a desfășurat, pentru al treilea an consecutiv, procesiunea devenită deja tradiție „Calea Sfintei Cruci, scară către cer”, iar sâmbătă, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii.

Credincioșii din Capitală au avut bucuria de a se închina atât la o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci cât și la o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, adusă de la Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței patriarhale. Înainte de plecarea în procesiune au fost săvârșite Vecernia, Litia, Acatistul Sfintei Cruci și Acatistul Sfântului Vasile cel Mare de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În sunetul clopotelor și al cântărilor bisericești, clerul și credincioșii au pornit pe Calea Victoriei și, în timpul celor patru opriri rânduite, s-au rostit ectenii pentru bunăstarea și pacea întregii lumi. Credincioșii au poposit apoi în parcul „Nicolae Iorga” unde, pe o scenă special amenajată, pr. conf. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a reliefat importanța cinstirii Sfintei Cruci și a pelerinajului. „Suntem în această seară pelerini către Împărăția lui Dumnezeu și gustăm din veșnicie. Ne aflăm aici, pentru că ne-a chemat Cineva, ne-a chemat un Dumnezeu iubitor, Care ne ține în palmele Sale. În limba gracă frumos se spune «kalos» iar acest adjectiv vine de la un verb «kaleo», care înseamnă a striga, a chema. Acest lucru ne arată că iubirea și frumusețea strigă și cheamă și de aceea ne-am adunat aici, pentru că am gustat cu toții din iubirea lui Dumnezeu Cel răstignit pe cruce pentru noi. Pentru că noi iubim Sfânta Cruce, suntem în cetatea lui Dumnezeu. Dacă pe Cruce s-a trăit iubirea lui Dumnezeu, cum Îl putem iubi noi oamenii pe El? Acest lucru se arată într-un mod minunat în această seară, că răspunsul nostru la iubirea lui Dumnezeu este cinstirea Sfintei Cruci, care este iubirea Lui pentru noi. Suntem pelerini nu într-o direcție fără sens, ci suntem pelerini la Crucea lui Hristos. Noi care stăm astăzi în umbra Sfintei Cruci, noi nu suntem aici ca niște plângăcioși, cum spunea Nietzsche, noi suntem aici ca niște biruitori, deoarece Crucea și Învierea stau mereu împreună”, a spus pr. conf. Daniel Benga. În continuare, corul „Acustic”, dirijat de Daniel Jinga, a susținut un concert de muzică religioasă. La final, pr. paroh Cristinel Trandafir a mulțumit tuturor celor prezenți, autorităților și oficialităților locale care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului.

A doua zi, sâmbătă 14 septembrie, de hramul Bisericii „Sfântul Vasile”-Victoria, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Episcop Varlaam Ploieșteanul, care în cadrul cuvântului de învățătură a subliniat însemnătatea praznicului Înălțarii Sfintei Cruci, a arătat prefigurările acesteia din Vechiul Testament și a îndemnat credincioșii să conștientizeze jertfa Mântuitorului Iisus Hristos de pe Cruce. „Dacă Mântuitorul Hristos nu S-ar fi răstignit pe Cuce, nu ar fi murit pentru noi și nu ar fi înviat, ca pârgă a învierii noastre, a celor care cred în El, zadarnică ar fi fost toată lucrarea, iar viața noastră pe pământ ar fi fără orizont, fără perspectivă și fără viitor. Dar prin jertfa Mântuitorului pe Cruce și prin învierea Lui, noi oamenii ne-am împărtășit din viața cea fără de moarte. Prin brațul său vertical, Crucea este o scară către cer, o scară pe care a urcat mai întâi Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și pe care avem ocazia să urcăm și noi: prin credință adâncă, prin împlinirea poruncilor Sfintei Scripturi, prin fapte bune și prin nădejde nestrămutată”, a spus Preasfinția Sa, potrivit Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente