Procesiune la Parohia „Iancu Vechi – Mătăsari” din București

Biserica parohiei Iancu Vechi – Mătăsari din Bulevardul Pache Protopopescu, nr. 90, Protoieria Sectorului 2 Capitală, îşi serbează duminică, 20 septembrie 2015, cel de-al doilea hram închinat Sfântului Mucenic Eustație. Acesta este singurul locaş de cult din București care păstrează fragmente din moaștele Sfântului Mucenic Eustație, ale soției sale Teopista și ale fiilor lor Agapie și Teopist, o familie creștină martirizată pentru credința în Hristos la Roma în jurul anului 122, în timpul împăratului roman Hadrian (117-138).

Procesiune cu sfintele moaşte

Anul acesta, cu ocazia celui de-al doilea hram al parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, sâmbătă, 19 septembrie 2015, de la ora 17.30, va fi oficiată în lăcaşul de cult Slujba Vecerniei cu Litie, iar de la ora 19.00 va avea loc o procesiune cu racla în care sunt păstrate cinstitele moaște. Procesiunea se va desfăşura pe următorul traseu: Strada Mătăsari – Strada Matei Voievod – Şoseaua Mihai Bravu (cu oprire la Biserica Iancu-Nou Bălăneanu) – Piața Iancului – Bulevardul Pache Protopopescu. La procesiune vor participa preoţi de la parohiile învecinate, directorii şi profesorii de religie de la unităţile de învăţământ din parohie şi credincioşi.

Sărbătoarea celui de-al doilea hram al Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari

Sărbătorirea sfinților mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist va continua duminică, 20 septembrie 2015,cu slujba Utreniei (orele 8.00), Sfânta Liturghie (de la orele 9.30) și slujba de pomenire a ctitorilor și slujitorilor bisericii trecuți la Domnul, după cum informează Serviciul Cultural al parohiei Iancu Vechi – Mătăsari (Pr. paroh Constantin Stoica).

La sărbătoarea celui de-al doilea hram al Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari vor participa delegaţii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor Mihai Aurel (sâmbătă, 19 septembrie 2015, la slujba Vecerniei şi procesiune) şi părintele consilier patriarhal Ciprian Florin Apetrei (duminică, 20 septembrie 2015 la Sfânta Liturghie), precum şi părintele Ion Popescu, protopopul sectorului 2 Capitală.

Sfintele Moaşte

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la Biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționăm pe Nicolae Iorga (în lucrarea Inscripții din bisericile României adnotate și publicate, București, 1905-1907), atestă existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, la Biserica Iancu Vechi- Mătăsari.

***

Sfântul Mare Mucenic Eustație a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la credința în Hristos se numea Plachida.

În timp ce se afla la vânătoare, Plachida a întâlnit o cireadă de cerbi pe care a început să o urmărească.

La un moment dat, între coarnele unui cerb, a văzut strălucind chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfânta Cruce, iar o voce din cer i-a spus: Pentru ce mă gonești Plachida? Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preoții mei care îți va arăta calea pe care să o urmezi!

Plachida a mers la un preot din Roma care i-a predicat învățătura creștină, apoi a primit Taina Sfântului Botez împreună cu toată familia lui. El a fost botezat cu numele de Eustație, soția sa a primit numele de Teopista, iar cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist.

Nu peste multă vreme, Eustație și-a pierdut averea, soția sa a fost luată în robie, iar cei doi fii au fost răpiți de fiare sălbatice. Sărac și îndurerat, dar cu nădejde în Dumnezeu, Eustație a trăit cincisprezece ani într-un sat din Egipt ca păstor al oilor și paznic al pământurilor unui om bogat. În urma unei înfrângeri pe câmpul de luptă, împăratul Traian și-a adus aminte de viteazul său comandant Plachida pe care l-a rechemat la Roma. Pe drumul de întoarcere, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eustație și-a reîntâlnit soția si pe cei doi fii. Datorită iscusinței militare a Sfântului Eustație, împăratul Traian i-a învins pe dușmani și i-a redat comandantului său demnitatea inițială.

În timpul împăratului roman Hadrian (117-138), Eustație și familia sa au avut din nou de suferit. Când a aflat că sunt creștini, împăratul i-a obligat să jertfească idolilor. Eustație, Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist, au refuzat, astfel că au fost aruncați în groapa leilor, care nu s-au atins de dânșii.

Atunci, împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cuptor de aramă înroșit.

După moartea lor martirică, creștinii din Roma au luat cinstitele lor trupuri și le-au îngropat după cuviință, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinții Săi.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente