Procesiune la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Sute de credincioși au participat, sâmbătă seară, 19 martie 2016, la procesiunea de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. După slujba Vecerniei unită cu Litia, soborul de preoți slujitori a ieșit din biserică, purtând pe brațe Icoana Maicii Domnului „Prodromița” și pe cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, după care au înconjurat sfântul locaș. Credincioșii s-au alăturat procesiunii, după ce au primit fiecare câte o icoană a Duminicii Ortodoxiei.

Prin slujba din această seară şi prin procesiunea cu sfintele icoane am intrat deja în sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei. Această procesiune cu sfintele icoane nu este o inovaţie a Bisericii, ci este o tradiţie la fel de veche ca şi sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei. Noi, trebuie să păstrăm această tradiţie şi să o promovăm la fiecare dintre bisericile noastre. Trebuie să promovăm vechile tradiţii şi învăţături ortodoxe. Deodată cu sărbătoarea sfintelor icoane, noi celebrăm, astăzi, în Duminica Ortodoxiei şi identitatea noastră de creştini ortodocşi, de persoane botezate în numele Preasfintei Treimi şi care am primit harul Duhului Sfânt la Botez şi pe care îl avem împreună lucrător pe calea mântuirii noastre”, a declarat pentru TRINITAS TV arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” a fost rânduită ca ocrotitoare încă de la sfinţirea locaşului de cult.

Icoana Maicii Domnului – Prodromița cu care am ieşit în procesiune în această seară este o copie după icoana originală aflată la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. Acestă icoană a fost adusă la Paraclisul catedralei Mântuirii Neamului, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2011, chiar la slujba de sfinţire a paraclisului. De atunci, această icoană a Maicii Domnului, împreună cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur care fac parte din tezaurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ne sunt de ajutor, atât clericilor slujitori, cât şi credincioşilor”.

Procesiunea cu sfintele icoane de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se încadrează în manifestările tradiționale ale Bisericii noastre dedicate Duminicii Ortodoxiei. Sărbătoarea a fost instituită în anul 843 de către Împărăteasa Teodora a Bizanțului.

Comentarii Facebook


Știri recente