Procesiune închinată Sfintei Cruci în Capitală

Cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pe Calea Victoriei din Capitală se va desfășura, pe 13 septembrie 2013, o procesiune cu racla ce păstrează o părticică din lemnul Sfintei Cruci și părticele din moaștele a șapte sfinți de la Parohia „Sfântul Vasile” – Victoria, precum și cu racla cu o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, adusă de la Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței patriarhale.

După cum informează Ziarul Lumina, racla cu moaștele Sfântului Vasile cel Mare, de la paraclisul istoric al Reședinței patriarhale, va ajunge la Biserica „Sfântul Vasile” – Victoria, din Protopopiatul II Capitală, vineri, la ora 16:00, după care vor fi săvârșite Vecernia, Litia și Acatistul Sfintei Cruci. Procesiunea intitulată „Calea Sfintei Cruci, scară către Cer!” se va desfășura sub protia Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și va pleca din curtea bisericii la ora 19:00. În procesiune va fi purtată și o icoană lucrată în mozaic în care sunt reprezentați Sfinții Împărați Constantin și Elena, premiată la Concursul „Icoana ortodoxă – lumina credinței” organizat în acest an de Patriarhia Română. Racla va fi purtată de preoți pe Calea Victoriei până în Parcul Nicolae Iorga. După ocolirea acestuia, procesiunea se va opri pentru un moment de rugăciune la troița-monument din centrul parcului, ridicată în semn de cinstire a Sfintei Cruci, în memoria ostașilor care au luptat pentru reîntregirea neamului și a marelui istoric și om de cultură Nicolae Iorga.

„Pelerinii sunt rugați să vină în procesiune cu o cruce pe care să o poarte în mână sau cu o cruciuliță pe care să o poarte la gât, spre mărturisirea dreptei credințe. Cei care doresc să facă o faptă de milostenie și de credință pot dărui aceste cruciulițe mai apoi celor care nu au. Cel mai frumos dar la un astfel de moment este Crucea Mântuitorului nostru, ce reprezintă Altarul de Jertfă al lui Hristos și semnul mântuirii noastre”, a spus pr. paroh Cristinel Trandafir.

La finalul procesiunii, după cuvântarea ierarhului, pr. conf. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, va rosti un cuvânt de învățătură. În continuare, Corul „Acustic”, dirijat de Daniel Jinga, va susține un concert de muzică bizantină. A doua zi, în data de 14 septembrie, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în biserica Parohiei „Sfântul Vasile” – Victoria de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.

În amintirea descoperirii Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena, Parohia „Sfântul Vasile” – Victoria va organiza, în perioada 20-28 septembrie, un pelerinaj la Locurile Sfinte, prin Agenția de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente