Procesiune de Florii la Iași

Câteva sute de credincioși ieșeni și 70 de preoți din protoieriile Iași 1, Iași 2 și Iași 3 ale Arhiepiscopiei Iașilor au participat, în după-amiaza zilei de sâmbătă, la procesiunea tradițională de Florii organizată în capitala Moldovei, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim, informează „Ziarul Lumina”.

Traseul urmat de credincioși și de numerosul sobor de clerici a avut ca loc de plecare Biserica Bărboi. S-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, iar la Catedrala mitropolitană pelerinii au fost întâmpinați de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al acestui sfânt lăcaș.

În municipiul Iași, peste 70 de preoți și sute de credincioși au fost prezenți sâmbătă, 12 aprilie 2014, în ciuda vremii nu tocmai prietenoase, la tradiționalul Pelerinaj de Florii, după ce au participat mai întâi la slujba Vecerniei de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi. Cu icoane și flori în mână, participanții la procesiune au înălțat rugăciuni și au intonat cântece specifice acestui mare praznic împărătesc. Traseul urmat de credincioșii ieșeni a avut ca loc de plecare Biserica Bărboi, după care s-au făcut scurte opriri la Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, iar la final, la Catedrala mitropolitană a fost citită rugăciunea de binecuvântare pentru pelerini, după care a urmat un scurt cuvânt al părintelui arhimandrit Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al acestui sfânt lăcaș.

„Ne bucurăm în această seară pentru că pentru a douăzeci și patra oară primim în sfânta Catedrală mitropolitană din Iași un frumos alai de sărbătoarea Floriilor, ca semn al mărturisirii Mântuitorului Iisus Hristos, Care de bunăvoie a venit spre patimă ca să ne mântuiască pe noi. Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să ne binecuvânteze în această perioadă, să ne întărească în următoarele zile sfinte, pentru că datori suntem să ne rugăm mai mult, să postim mai mult, să iertăm mai mult, să fim mai aproape de cei nevoiași, să ne pregătim prin Sfânta Spovedanie pentru Împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Această frumoasă sărbătoare, unită cu această procesiune, ne umple sufletele de bucurie și ne dăruiește nădejde. Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, doresc să transmit arhiereștile binecuvântări, întrucât Înaltpreasfinția Sa nu a putut fi prezent în acest an în mod fizic, dar este alături de noi în rugăciune și în gândul cel bun”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul, în cuvântul rostit pelerinilor prezenți.

„La câte lucruri a făcut Dumnezeu pentru mine, simt nevoia să fiu și eu aproape de El”

Printre pelerinii prezenți la procesiunea de Florii din Iași s-au aflat credincioși de toate vârstele. Câțiva dintre ei ne-au împărtășit trăirile pe care le-au avut la pelerinajul organizat în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim.

„Am venit la procesiune cu fratele meu, care are 11 ani. Această procesiune de Florii amintește de intrarea Domnului în Ierusalim și de întâmpinarea Lui de către mulțimea cu stâlpări în mâini.” (Florin, 9 ani)

„E bine că lumea încă mai răspunde dragostei pe care o arată Dumnezeu și vine la manifestări de acest gen. La câte lucruri a făcut Dumnezeu pentru mine, simt nevoia ca la aceste momente să fie și eu aproape de El. Stâlpările și lumânările pe care le ținem în mâini cred că simbolizează Învierea.” (Maria, 30 de ani)

„Particip în fiecare an la procesiunea de Florii. Ceea ce mă îndeamnă să ies de fiecare dată din casă la aceste momente, indiferent de starea vremii, e faptul că simți deja momentul Învierii.” (Elisabeta, 55 de ani)

Procesiunea organizată de Florii în municipiul Iași s-a încheiat cu concertul „În întâmpinarea Floriilor”, ce a avut loc în Catedrala mitropolitană și a fost susținut de Corul „Aletheia” al Bisericii Bărboi din Iași – laureat al Concursului Național „Lăudați pe Domnul” în anul 2013. La eveniment au participat, în calitate de invitați, și corurile „Melody” al CSC Bogdana – Bogdănești, coordonat de prof. Florin Birică, și „Tim-Tam” al Școlii Gimnaziale nr. 1 Lunca Cetățuii, coordonat de prof. Ovidiu Manolache, precum și interpreta de muzică populară Loredana Ioniță Florea.

Comentarii Facebook


Știri recente