Procesiune de Bobotează pe malul Dunării la Turnu Severin

Urmând așezămintelor și tradițiilor strămoșești, după praznicul Sfântului Vasile cel Mare, credincioșii severineni au purces pe drumul curățirii sufletești și trupești. Gătindu-și casele în așteptarea preotului, ei au primit botezul care preînchipuie curățirea iordanică. Bucuria sărbătorii baptismale a continuat în Ajunul Bobotezei la bisericile din municipiu și la Catedrala episcopală, prin săvârșirea vecerniei mari cu litie.

Luni, 6 ianuarie, după ce au participat în comuniune la Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii de la toate lăcașurile de cult din Drobeta Turnu Severin au plecat în procesiune solemnă spre portul dunărean pentru a lua parte la slujba sfințirii Aghiasmei Mari.

În drumul lor, grupurile organizate de credincioși s-au întâlnit cu mulțimea de suflete care a pornit de la Catedrala Episcopală, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. În cadrul procesiunii a fost purtată Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana Botezului Domnului și steaguri înalte cu diferite scene biblice. Credincioșii au înălțat rugăciune Domnului și au cântat împreună cu fețele bisericești troparul sărbătorii.

În port, slujba sfințirii Aghiasmei Mari a fost săvârșită într-un loc special amenajat pe pontonul Carol I de către Părintele Episcop Nicodim, după care ierarhul a binecuvântat apele fluviului, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Alături de Episcopia Severinului și Strehaiei, la buna desfășurare a acestui eveniment și-au adus contribuția autoritățile locale, Căpitănia Portului Drobeta Turnu Severin și Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți.

În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul Eparhiei a îndemnat fiii cetății la urmarea lui Hristos în faptă și cuvânt, spre a se învrednici de vederea cea duhovnicească asemenea celor din vechime, prezenți la Epifania iordanică. Gândul Arhipăstorului s-a îndreptat către toți cei de față, cerând pentru aceștia de la Dumnezeu împlinirea cererilor celor de folos, sănătate și viață îndelungată. În încheierea cuvântului, Preasfințitul Nicodim a mulțumit credincioșilor pentru prezența în număr mare și autorităților locale pentru implicarea în organizarea procesiunii, ce a avut ca efect desfășurarea ceremoniei religioase într-o atmosferă de adâncă rugăciune.

Răspunsurile au fost date de grupul psaltic al Catedralei episcopale din municipiu.

După slujbă, creștinii au luat aghiasmă în recipiente speciale pentru a o păstra în casă și a bea din ea în zile de post și ajunare sau la sărbători mari.

Aghiasma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând la fel de proaspătă, de curată și de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă din vechime Sfinții Părinți și scriitorii bisericești.

Comentarii Facebook


Știri recente