Procesiune cu icoana Sfinților Mărturisitori Ardeleni în temnița de la Kufstein

Peste 200 de români din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului au făcut sâmbătă un pelerinaj la Kufstein, în Austria, pentru a marca sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Românii au participat la primul hram al nou-înființatei parohii din Kufstein și au purtat în procesiune icoana sfinților în fosta temniță.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, la Catedrala „Sfântul Vitus” de la poalele Cetății Kufstein, locaș bisericesc care a străjuia temnița și în perioada în care sfinții români au fost închiși acolo.

Ierarhului i s-au alăturat în slujire Părintele Daniel Stan, parohul din Kufstein, și alți doisprezece preoți români din Austria și Germania: Părintele Dumitru Viezuianu de la Parohia Salzburg, Părintele Mircea Oniga din Innsbruck, Părintele Constantin Bartok din Traunreut, Părintele Visarion Ipati din Klagenfurt, Părintele Liviu Ghioc din Zell am See, Părintele Cătălin Horvath din Gleisdorf, Părintele Alexandru Chinta din Vöcklabruck, Părintele Gabriel Peltea din Oberwart, Părintele Ovidiu Cozma din Feldkirch, Părintele Petru Deaconu din München, Părintele Vasile Melinte din Wels și Părintele Cătălin Soare din St. Pölten.

Peste 200 de români din Germania și Austria au făcut sâmbătă, 22 octombrie 2022, un pelerinaj la Kufstein, în Austria, pentru a marca sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Foto: Episcop Sofian Brașoveanul

Răspunsurile liturgice au fost date de diaconii Valentin Băluță și Alin Buliga.

La slujbe au participat și membrii Ansamblului Popular „Datina” al parohiei Traunreut din Germania.

În cuvântul de învățătură, Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul a explicat situația religioasă în Transilvania secolelor XVII-XVIII, evidențiind situația nefericită a românilor ortodocși, care, deși erau majoritari, nu se bucurau de drepturi egale cu celelalte națiuni conlocuitoare de confesiuni diferite.

În plus, libertatea românilor de a-și manifesta credința era amenințată de politica religioasă a Casei de Habsburg, care urmărea să le impună prin diferite mijloace o altă confesiune decât cea ortodoxă.

Liturghia de sâmbătă, 22 octombrie 2022, a fost urmată de Parastasul pentru toți românii ortodocși care au suferit pentru credință în această temniță. Foto: Episcop Sofian Brașoveanul

Dacă în secolele trecute Imperiul Habsburgic își prelungea granițele printre transilvăneni, sensul exodului s-a inversat, transilvănenii stabilindu-se în inima fostului imperiu și aducând cu ei și credința ortodoxă, a remarcat ierarhul.

Însă păstrarea credinței nu poate fi posibilă într-o societate multiculturală și multireligioasă fără multă jertfă, fără hotărâre și fără implicarea în viața religioasă a parohiilor ortodoxe din diaspora, a adăugat Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.

Sâmbătă, 22 octombrie 2022, după slujbele de la poalele Cetății Kufstein, românii au purtat în procesiune Icoana Sfinților Mărturisitori Ardeleni până în temnița în care au fost închiși, unde s-a citit acatistul lor. Foto: Episcop Sofian Brașoveanul

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Parastasului pentru ortodocșii care au suferit în temuta închisoare din Kufstein.

După slujbe, pelerinii și membrii parohiei Kufstein au mers în procesiune la „Pavilionul Valahilor”, unde au citit Acatistul Sfinților Transilvăneni. La final, Părintele Mircea Oniga, parohul din Innsbruck, a prezentat pe scurt chinurile prin care au trecut sfinții în temnița respectivă.

Duminică, Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Innsbruck, care este și ea ocrotită de Sfinții Martiri Ardeleni.


Peste 200 de români din Germania și Austria au făcut sâmbătă, 22 octombrie 2022, un pelerinaj la Kufstein, în Austria, pentru a marca sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Foto: Episcop Sofian Brașoveanul

Pelerinajul organizat sâmbătă de Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului a ajuns la a șaptea ediție. Următorul pelerinaj va avea loc sâmbătă, 21 octombrie 2023. Cetatea Kufstein este astăzi muzeu.

La Kufstein au fost închiși sfinții Visarion Sarai, Nicolae Oprea din Săliștea Sibiului și preoții mărturisitori Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș.

Aceștia au mărturisit dreapta credință în perioada în care autoritățile imperiale au decis înființarea Bisericii Unite cu Roma, sau Greco-Catolice (1700), promițându-le privilegii ortodocșilor români care acceptau unirea cu Biserica Romei. Privilegiile nu s-au materializat, astfel că românii au reacționat.

Mișcarea de apărare a credinței ortodoxe în Transilvania inițiată Sfinții Mărturisitori Ardeleni s-a înscris în acest context. Între acești sfinți se numără și Cuviosul Sofronie, de la Cioara, singurul dintre ei care nu și-a aflat sfârșitul în temnița de la Kufstein.

Foto credit: Facebook / Episcop Sofian Brașoveanul

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente