Priveghere la final de pelerinaj, în cinstea Sf. Iachint și Teofana: „Au strălucit mai ales prin multa rugăciune”

Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou se încheie cu cinstirea a doi sfinți, unul care a lucrat pentru poporul român și una care a aparținut acestui neam: Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul Mitropolit al Țării Românești, și Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab, fiica domnitorului Basarab I Întemeietorul.

„Sunt doi sfinți care au strălucit, mai ales, prin ostenelile duhovnicești și prin multa rugăciune”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul duminică seară la slujba de priveghere.

„Atât Sfântul Iachint cât și Sfânta Cuvioasă Teofana au fost practicanți a isihasmului, adică a rugăciunii neîncetate, a minții coborâte în inimă ca tron al lui Dumnezeu”.

În cuvântul rostit la priveghere, PS Varlaam s-a referit în mod special la viața Sfântului Iachint și la contextul istoric în care a trăit.

„Îl numim Întâiul, pentru că el este primul ierarh care a păstorit în noul stat întemeiat de voievodul Basarab I, Întemeietorul. Dar el este urmașul tuturor celor care, sub diferite forme, titulari la Tomis sau la cele 14 scaune dobrogene de sub autoritatea mitropolitului Tomisului, al celor de la Vicina și așa mai departe”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal menționând că șirul ierarhilor până la Sfântul Iachint a fost mare, iar el este continuatorul tuturor acestora.

„Să ne rugăm Sfântului Iachint și Sfintei Teofan al Basarab să ne dăruiască și nouă același discernământ sfânt de a trăi viața noastră potrivit voii Mântuitorului Iisus Hristos. Să ne rugăm și noi, asemenea lor, dacă nu la înălțimea isihastă pe care ei au trăit-o cu intensitate, măcar după măsura puterilor noastre, și să fim și noi milostivi și buni, așa cum a fost Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești”.

„Vă mulțumim pentru prezența numeroasă și în seara aceasta”, a spus la final Preasfinția Sa rugându-se sfinților pentru ocrotirea și ajutorul tuturor pelerinilor.


Zeci de mii de pelerini au venit în săptămâna pelerinajului Sfântului Dimitrie cel Nou pentru a cinsti moaștele sale, dar și cinstitul cap al Sfântului Lazăr, aduse din Cipru.

Sărbătoarea a culminat duminică dimineața prin Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul României împreună cu Arhiepiscopul Ciprului și alți numeroși ierarhi. La finalul slujbei de hram a fost proclamată canonizarea Sfântului Macarie Protopsaltul.

Foto credit: Trinitas TV


Știri recente