Priveghere de hramul istoric la Biserica Domnească de la Curtea Veche

Sărbătoarea Bunei Vestiri este hramul istoric al Bisericii domnești de la Curtea Veche-Paraclis Patriarhal, cunoscută sub numele Sf. Anton Curtea Veche, deoarece al doilea ocrotitor al Bisericii este Sf. Cuv. Antonie cel Mare, sărbătorit la 17 ianuarie. În anul 1559, luna septembrie, când a fost construită Biserica Domnească de la Curtea Veche de către ctitorii domnitorul Mircea Ciobanul și doamna sa Chiajna a primit ca hram Buna Vestire care este hramul principal al lăcașului de cult.

Sărbătoarea hramului istoric de anul acesta a început cu Privegherea săvârșită în seara aceasta de către un sobor de preoți și diaconi format din Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Superior al Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte – protos, Pr. cons. patriarhali Nicolae Dascălu, Constantin Stoica, Costin Spiridon și Ciprian Apetrei, Preoții Gheorghe Zaharia, Vasile Ioana, Viorel Barbu, Florin Scuturoiu, Cătălin Iordăchescu și Mihai Porniu, Arhidiacon Traian Diaconu.

În cuvântul de învățătură Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a vorbit despre semnificațiile spirituale și teologice ale Sărbătorii Bunei Vestiri: „Cu Slujba Vecerniei din această seară am intrat în bucuria Sărbătorii Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria. Este una dintre marile sărbători din cursul anului bisericesc închinate Maicii Domnului și totodată un praznic însemnat între praznicele împărătești. Așadar, bucuria sărbătorii care a început astăzi și se desăvârșește în cursul zilei de mâine prin Slujba Sfintei Liturghii vine ca să ne apropie pe fiecare dintre noi de Preacinstirea Maicii Domnului, de evlavia pe care de fapt în fiecare clipă clerul și poporul binecredincios o cultivă față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Sărbătoarea aceasta este o sărbătoare care are o legătură directă cu întruparea Fiului lui Dumnezeu din veșnicie. Sărbătoarea aceasta ne trimite peste nouă luni la Sărbătoarea Nașterii Domnului. Totodată, sărbătoarea de astăzi, prin textele evanghelice care se citesc la sfintele slujbe ne apropie de una din cele mai mari taine ale universului: modul minunat în care Dumnezeu Cel din veșnicie, Fiul, Se întrupează”.

La final, Pr. Paroh Gheorghe Zaharia a prezentat ultimul număr al Revistei Parohiei.

În ziua hramului, marți 25 martie, de la ora 07:00 va fi oficiat Acatistul Bunei Vestiri, de la ora 07:30 Slujba Utreniei, iar de la ora 09:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârșită Slujba Parastasului pentru domnitorii ctitori, trecuți la Domnul, ai Bisericii Domnești de la Curtea Veche.

Comentarii Facebook


Știri recente