Priveghere de hram la Mănăstirea Sf. Parascheva din cadrul Reședinței Patriarhale

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte mâine, 14 octombrie 2016, pe Sfânta Parascheva. Cuvioasa, ale cărei sfinte moaşte se află la Iaşi, este și ocrotitoarea mănăstirii maicilor din Reședința patriarhală. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, această mănăstire a fost înființată în anul 2008 ca o reparație morală pentru faptul că mănăstirea Schitul Maicilor din București, care purta tot hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, a fost dărâmată în timpul regimului comunist. Astfel, Paraclisul istoric al reşedinţei patriarhale, cu hramul principal Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a primit şi hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva.

În această seară, în cadrul paraclisului, Slujba Privegherii a fost oficiată de Protos. Lucian Bujor, Inspector Eparhial și slujitor la Paraclisele din cadrul Reședinței Patriarhale.

Paraclisul este integrat an­samblului Palatului Reședinței Patri­arhale şi datează, în forma actuală, ca şi fost mănăstire Schitul Maicilor, tot din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În tezaurul paraclisului patriarhal se păstrează moaştele mai multor sfinţi cinstiţi în Biserica Ortodoxă și, la loc de cinste, se află icoana şi veșmântul Cuvioasei Parascheva. Cele două odoare au fost purtate, în această seară, în procesiune pe Colina Bucuriei.

Priveghere şi Procesiune închinate Sfintei Cuv. Parascheva, la Patriarhie – Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…