Priveghere de hram la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 21 mai 2015, Înălţarea Domnului şi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena. Cu acest prilej, Catedrala Patriarhală îşi sărbătoreşte hramul istoric închinat Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii. Sărbătoarea a început din această după-amiază, 20 mai 2015, prin săvârşirea Slujbei de Priveghere, adică Slujba Vecerniei unită cu Litia şi apoi Utrenia, începând cu ora 16:00. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

La final, Preasfinţia Sa a ţinut şi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Sărbătoarea Înălţarea Domnului, dar şi despre personalitatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena.

„Îndoita fire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos proslăvită ne aduce speranţă şi bucurie şi făgăduinţa Mântuitorului a rămas nu numai Sfinţilor Apostoli, ci a rămas Bisericii întregi, ne-a rămas nouă tuturor că Hristos nu ne va lăsa pe noi orfani. Praznicul acesta al Înălţării Domnului este praznic de mare bucurie duhovnicească, bucurie care a umplut pe Sfinţii Mucenici şi Apostoli, dar şi întreaga Biserică. În acelaşi timp avem Sărbătoare Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi Maica Sa Elena. Nu este întâmplătoare numirea aceasta pe care Biserica o dă acestor împăraţi romani care s-au distins în mod deosebit prin calităţile lor morale şi prin credinţa lor. ”

Mâine, 21 mai 2013, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou vor fi scoase în procesiune şi aşezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de către credincioşi.

Apoi, de la orele 09:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

După Sfânta Liturghie, va fi oficiată o slujbă de pomenire şi vor fi trase clopotele ca prinos de recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

În continuare, va avea loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu, organizat de Patriarhia Română în anul 2015 pentru elevi din întreaga ţară. Apoi, vor fi premiaţi câştigătorii concursului naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei (ediţia a IV-a), organizat de Sectorul Cultură şi Patrimoniu Religios – Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu şi Sectorul Teologic Educaţional ale Patriarhiei Române.

De la ora 13.30, la Centrul Naţional pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae al Patriarhiei Române, va avea loc vernisajul expoziţiei de lucrări în frescă şi mozaic realizate de participanţii la cea de a patra ediţie a concursului naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei.

Comentarii Facebook


Știri recente