Priveghere de hram la Biserica Domnița Bălașa

Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal adăpostește moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa sărbătorit la 10 ianuarie în Biserica Ortodoxă. La orele 17:00 a început slujba Vecerniei, urmată de slujba Litiei, după care s-a continuat cu o Procesiune cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa în jurul bisericii.

Sfânta slujbă din această seară a fost săvârșită de un sobor de 20 de preoți, 6 diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Timotei, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale și Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final, Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dima, directorul televiziunii TRINITAS TV a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre virtuțile Sfântului Grigorie de Nyssa.

Biserica Domnița Bălașa este o construcție în stil neoromantic și neobizantin, de mari dimensiuni. Primul lăcaș de cult ridicat pe aceste locuri, în anii 1743-1744, a fost ctitorit de Domnița Bălașa și soțul acesteia. În 1750, Domnița Bălașa zidește alături de prima ctitorie, folosită apoi ca paraclis, un al doilea lăcaș, cu hramul Înălțarea Domnului. Mai târziu, biserica este dărâmată și se construiește un al treilea lăcaș în stil neo-gotic, cu același hram. Clădită însă pe un teren expus inundațiilor, această biserică s-a degradat repede, fiind demolată după 40 de ani. În timpul domniei Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta a fost zidită actuala biserică Domnița Bălașa, a patra pe aceste locuri. Lăcașul a mai fost consolidat după cutremurul din anul 1977 și resfințit în anul 1994, atunci când îi primește ocrotitori și pe Sfinții Martiri Brâncoveni.

Moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa se află la Biserica Domnița Bălașa din Capitală de aproximativ 40 de ani, iar relicvariul cu sfintele odoare datează din anul 1792.

FOTO: MIRCEA POPA

Comentarii Facebook


Știri recente