Priveghere de hram în cinstea Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Iași

În ajunul Întâmpinării Domnului, sâmbătă, 1 februarie 2014, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a participat la slujba de Priveghere oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași. La slujba de seară au luat parte preoți și diaconi de la Catedrala ieșeană, alături de numeroși credincioși, informează doxologia.ro

Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului a început sâmbătă seara prin săvârșirea slujbei de Priveghere la Catedrala Mitropolitană din Iași, ca o pregătire a bucuriei duhovnicești din ziua prăznuirii liturgice. Această sărbătoare este cu atât mai importantă cu cât reprezintă și hramul înscris pe frontispiciul Catedralei ieșene. Cu această ocazie, în seara zilei de 1 februarie, începând cu orele 16:00, un sobor impresionant de preoți și diaconi, conduși de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au săvârșit slujba Privegherii. La strană, răspunsurile au fost oferite alternativ de către corul „Altarul” al Catedralei Mitropolitane din Iași și de către corul „Byzantion”.

„Să încercăm să-L ținem în brațele inimii noastre pe Domnul Hristos”

Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane a reunit la Iași sute de credincioși, care au participat alături de cler la slujbele săvârșite. În cuvântul său de învățătură de la finalul Privegherii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan s-a referit la semnificația simbolică a praznicului Întâmpinării Domnului. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această pregătire pentru marea zi de mâine: ziua Învierii Domnului și ziua Întâmpinării Domnului. Ne-am bucurat în această seară de rugăciuni alese, de cântări adânci și am încercat ca, precum bătrânul Simeon odinioară, să-L ținem în brațele inimii noastre pe Domnul Hristos, întrucât și El ne ține mereu în brațele Sale. Înfricoșător, dar minunat în același timp este să ții în mâini pe Cel Atotputernic. Aceasta este taina credinței noastre, că Dumnezeu în care credem nu stă departe de noi, ci ne primește în brațele Sale și îngăduie să fie ținut în brațele noastre, ale pământenilor. Pentru aceasta se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu și să-I aducem laudă din toată inima noastră, iar la Dumnezeiasca Liturghie să-I cerem iertare pentru prea multele noastre păcate. Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne primească în brațele Sale cele sfinte pentru a putea spune ca bătrânul Simeon, că se împlinesc toate pentru sufletul nostru în momentul în care Dumnezeu este cu noi și noi suntem cu Dumnezeu”.

Hramul actualei Catedrale Mitropolitane de la Iași a fost preluat de la biserica Stratenia ce se afla înainte în locul edificiului. Actul de naștere al sfântului locaș este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturza din anul 1826, însă construcția propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833, Catedrala fiind construită prin eforturile unor arhitecți austrieci, ruși și români. Pictura în stil occidental a fost realizată de către pictorul bucureștean Gheorghe Tattarascu. Catedrala a fost sfințită pe data de 23 aprilie 1887, la slujba participând și regele Carol I. Lucrările au fost finalizate sub păstorirea Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu. În anul 1889, la Catedrala Mitropolitană au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierahi”. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul locaș se bucură și de ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (la catedrala veche).

Comentarii Facebook


Știri recente