Prin smerenie, Maica Domnului a coborât slava lui Dumnezeu pe pământ, a explicat Arhim. Clement Haralam

„Prin smerenie, Maica Domnului a coborât slava lui Dumnezeu pe pământ, a primit-o ;i a ascuns-o în pântecele său fecioresc”, a explicat miercuri seară Arhimandritul Clement Haralam la Catedrala Patriarhală.

Marele Ecleziarh al Catedralei Patriarhale a explicat faptul că „smerenia Maicii Domnului L-a determinat pe Dumnezeu să se smerească și El atât de tare încât să ia chip de om”.

Prin urmare, a concluzionat părintele arhimandrit, acest fapt reprezintă o dovadă că smerenia este „haina Dumnezeirii”.

„Taina Bisericii lui Hristos se vede în inima Sfintei Fecioarei Maria, căci datorită smereniei și viețuirii ei în curăție a atras venirea Sfântului Duh care nu a afectat cu nimic fecioria sa”.

Bunătatea, înțelepciunea, puterea și dreptatea

Totodată, arhim. Clement Haralam a explicat faptul că prin întruparea din Fecioara Maria, Mântuitorul ne arată patru atribute principale: bunătatea, înțelepciunea, puterea și dreptatea.

„Bunătatea, pentru că din bunătate l-a făcut pe om și tot din bunătate ne arată că îl și mântuiește. Înțelepciunea, deoarece ca singurul înțelept a aflat mijlocul prin care să îl mântuiască pe om”.

„Puterea și-a arătat-o prin faptul că, fiind Dumnezeu, a făcut un lucru atât de mare și înfricoșător și tainic, acela al întrupării din Sfânta Fecioară Maria, fără de sămânță bărbătească”.

„Dreptatea, Domnul a luat chipul de om ca sub această înfățișare să se lupte cu cel ce l-a înșelat pe om, adică pe diavolul, și să nu-l biruiască cu firea dumnezeiască prin care ar fi arătat o nedreptate, ci cu firea omenească să-l biruiască pe vrăjmașul acela care a suferit înfrângerea în rai”, a explicat clericul.

Cea mai în măsură să ne ajute prin mijlocirile sale și rugăciunile sale

Arhimandritul Clement Haralam a explicat, de asemenea, contextul istoric al sărbătorii Adormirii Maicii Domnului și a scos în evidență învățăturile păstrate de către Sfânta Tradiție.

„După adormire, Hristos însuși i-a primit sufletul și i-a așezat de-a dreapta slavei sale în ceruri”, a subliniat clericul.

„Sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu și cine cinstește cu evlavie pe Dumnezeu, sigur cinstește cu aceeași evlavie și pe prietenii săi, cu atât mai mult pe Maica Domnului, care l-a născut, l-a purtat în brațe, l-a ascuns de prigoana lui Irod, suferind rigorile migrației în Egipt, apoi l-a însoțit peste tot în viața sa pământească, până la suferința de pe cruce”, a explicat părintele arhimandrit.

„Ca drept recunoștință la moartea Sa pe cruce, Domnul a încredințat-o ucenicului său iubit, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, iar la trecerea din această viață a Sfintei Fecioare Maria, Domnul a întâmpinat-o la ieșirea din lumea pământească și a adus-o la cereasca împărăție, în locul cel mai distins de-a dreapta tronului Său”.

„Din acest loc cel mai aproape de Sfânta Treime sau din imediata apropiere a Fiului Său Iisus Hristos, Maica Domnului este cea mai în măsură să ne ajute prin mijlocirile sale și rugăciunile sale”, a adăugat la final Marele Ecleziarh al Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură susținut la finalul slujbei Vecerniei, arhim. Clement Haralam a vorbit, de asemenea, despre învățăturile teologice despre Maica Domnului conținute în cântările liturgice dedicate ei.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…