Prin sfinții români, poporul nostru are în cer mai mulți mijlocitori pentru români în fața Preasfintei Treimi

„Prin sfinții români, poporul nostru are în cer mai mulți mijlocitori sau rugători pentru români în fața Preasfintei Treimi pentru ca poporul să-și păstreze credința ortodoxă, să o transmită generațiilor tinere, să cultive sfințenia vieții și faptele iubirii milostive”, a spus duminică Patriarhul României.

În Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, unde a fost oficiată astăzi Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a amintit că în Duminica a 2-a după Rusalii îi pomenim „pe toți sfinții români din toate timpurile și din toate locurile pământului românesc, cunoscuți și necunoscuți”.

„Avem un număr de sfinți trecuți în calendar care sunt cunoscuți, dar mai sunt o mulțime de sfinți care n-au fost trecuți în calendar și care sunt rugători în fața Preasfintei Treimi în ceruri”, a spus Preafericirea Sa.

Acest salon de la intrarea în Reședința Patriarhală, care „este ca o biserică”,  are pictați pe lângă cei 12 Apostoli și „o mulțime de sfinți români din Dobrogea, Țara Românească, Moldova, Transilvania și Banat”.

Potrivit Patriarhului Daniel, prin acest salon s-a dorit sublinierea faptului că Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat care a propovăduit Evanghelia la strămoșii daco-romani „a fost un Apostol care ne-a transmis dreapta credință mântuitoare în Sfânta Treime”.

„Rodirea acestei propovăduiri de-a lungul secolelor a dat o mulțime de sfinți prin poporul român pe care noi astăzi îi prăznuim în mod deosebit pe toți”.

Cu ocazia acestei zile, Patriarhul a îndemnat să mulţumim lui Dumnezeu „pentru mulțimea sfinților pe care El prin harul Duhului Sfânt le-a împărtășit sfințenia văzând râvna, credința jertfelnică și dragostea lor pentru Hristos și pentru semeni”.

În omilia sa, Părintele Patriarh a vorbit şi despre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului care sunt pomeniţi tot în această zi.

Patriarhul a explicat că Apostolii au fost în număr de 12 ca ei să simbolizeze „cele 12 seminții ale poporului ales”.

Apoi, Patriarhul a prezentat aspecte privitoare la chemarea la Apostolat.

Atunci când le-a adresat chemarea, „Mântuitorul nu le-a promis Apostolilor nimic din lumea aceasta”, ci doar le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 19:20).

Acestei chemări, Apostolii răspund „fără să pună vreo întrebare, fără să întrebe ce răsplată vor avea, fără să întrebe ce au de făcut, ci doar Îl urmează”.

Această spontană ascultare de Hristos și urmare a Lui sunt neobișnuite, a mai spus Patriarhul Daniel.

„Desigur, ne putem întreba de ce ei au răspuns. Răspunsul nostru este că îi chema Însuși Dumnezeu Cuvântul care făcut lumea chemând de la neființă la ființă toate câte există și care a creat pe om după chipul și asemănarea Sa”.

„Când i-a chemat, ei nu au putut să nu răspundă pentru că această chemare era atât de sfântă, atât de puternică încât era mai presus de înțelegerea lor”.

Salonul Sfinților Români, așa cum este numit holul de la intrarea în Reşedinţa Patriarhală, a fost consolidat în perioada 2015-2016.

Atunci a fost înlocuită pictura veche, din cauza degradării ei iremediabile, cu pictură în tehnica mozaic și cu o tematică nouă: Sfinţii Români canonizaţi în ultimele șase decenii, cu începere din anul 1955.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente