Prin prezența Sa în Egipt, Hristos transformă blestemul în binecuvântare – Patriarhul Daniel

În Duminica după Nașterea Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidențiat urmările faptului că Egiptul a devenit locul de refugiu al pruncului Hristos.

„Egiptul devine un loc de refugiu, de scăpare pentru pruncul Iisus și prin prezența Sa în Egipt Hristos transformă blestemul în binecuvântare arătând că și păgânii sunt chemați la mântuire”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a participat duminică la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea Samurcășești.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical care expune „Fuga în Egipt” (Matei 2:13-23), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că Egiptul a fost o țară „în care evreii au cunoscut robia și umilința, fiind considerată blestemată și plină de idoli”.

Chiar dacă îndată după Nașterea Sa pruncul Iisus este întâmpinat cu bucurie de îngeri, păstori și de magii de la Răsărit, totuși este primit cu ostilitate și amenințare cu moartea de regele Irod al Iudeii.

Din acest motiv pruncul Iisus este ocrotit de îngeri care îl îndeamnă pe dreptul Iosif să meargă în Egipt până la moartea lui Irod.

Monahii egipteni, rezultatul binecuvântării pruncului Iisus

Părintele Patriarh Daniel a menționat că evanghelia din Duminica după Nașterea Domnului „ne arată în esență că Dumnezeu schimbă exilul în binecuvântare”.

Astfel, câteva secole mai târziu, a evidențiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Egipt au început să se dezvolte o mulțime de mănăstiri în care mii și mii de călugări se rugau ziua și noaptea.

„Acești monahi care au fugit de lume ca să-și răstignească patimile egoiste și să dobândească sfințenia sunt rezultatul binecuvântării pruncului Iisus privind Egiptul”, a spus Preafericirea Sa.

Călugării egipteni, spre deosebire de faraoni care sperau ca prin piramidele lor și prin îmbălsămare să dobândească viața veșnică, au descoperit izvorul nemuririi în Iisus Hristos.

„Prin smerenie, nevoință, post și rugăciune multă au descoperit că nemurirea nu se află în piramide, ci se află în interiorul inimii”.

Pentru acest fapt, a explicat Patriarhul Daniel, ei au fost cea mai mare binecuvântare pentru Egipt.

Părintele Patriarh a mai amintit de faptul că în Egipt s-au născut mari sfinți, mulți martiri și părinți ai bisericii care au apărat dreapta credință în fața ereziilor și care au chemat lumea la sfințenie.

În finalul omilei Sale, Preafericirea Sa a concluzionat că binecuvântarea lui Hristos pentru Egipt arată cum Dumnezeu schimbă răul în bine și a îndemnat să ocrotim și să ajutăm toate familiile cu copii, aflate în primejdie.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente