Prin preoți, Hristos îi face vii pe oameni

În cadrul atelierului de formare pentru preoții recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, desfășurat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” din Miclăușeni, zilele trecute au susținut seminarii pr. dr. Răzvan Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” și „Sfânta Genoveva” din Paris, arhim. Nichifor Horia, exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași, arhim. Damaschin Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Programul de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor”, organizat la Miclăușeni cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Sectorul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare și inovare dezvoltat în colaborare cu Fundația „Varlaam Mitropolitul” și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, se apropie de final. Săptămâna trecută, în zilele de miercuri, 4 august, și joi, 5 august, au avut loc atelierele susținute de pr. dr. Răzvan Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” și „Sfânta Genoveva” din Paris, care a vorbit despre tema „Domnul în căutarea omului – prin lucrarea părintelui”. „Căderea omului în istorie a venit prin neascultare; ridicarea omului vine prin ascultare; de aceea este nevoie de părintele duhovnicesc. Fiecare părinte are la rândul său un alt părinte duhovnicesc și acela pe altul, și așa mai departe. De fapt, fiecare dintre noi tindem către paternitatea desăvârșită care este Dumnezeu Tatăl”, a spus pr. Răzvan Ionescu, în cadrul prelegerii susținute.

În seara zilei de joi și în cea următoare, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, a fost invitatul seminarului de formare de la Miclăușeni, susținând, în două sesiuni, atelierul de facilitare „Cum trăiesc Sfintele Taine și Sfânta Liturghie”. Părintele exarh a vorbit despre importanța credinței preotului slujitor pentru comunitatea pe care o păstorește: „În parohiile voastre, veți întâlni credincioși care nu au încredere în puterea Bisericii. Pentru aceștia, este nevoie ca noi să credem întâi. În toate tainele avem formula aceasta «se botează, se cunună»; așadar preotul nu dă binecuvântarea lui, ci, prin mâna sa, Însuși Dumnezeu binecuvântează”.

Seminarii în comun, pentru preoți și preotese

În ziua de sâmbătă, 7 septembrie, după rugăciunea de dimineață, au urmat ateliere de facilitare atât pentru tinerii preoți participanți, cât și pentru preotesele acestora. Astfel, pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, a susținut atelierul „Eu și familia mea. Perspectivele unei familii de preot în lumea de azi”, dedicat preoților, iar doamna preoteasă Daniela Bahrim le-a vorbit prezbiterelor prezente despre tema „Eu și familia mea”. După alte două seminarii separate, preoții și preotesele au participat în comun la cursul „Eu și familia mea. Cum să mă ascult ca să îl pot asculta pe copilul meu”, susținut de maicile Sofronia și Nectaria de la Centrul de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași, și de d-na preoteasă Daniela Bahrim, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Duminică, 8 septembrie, toți preoții participanți la atelierul de formare de la Miclăușeni au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pângărați, după care au vizitat Mănăstirea Horaița și Mănăstirea Bistrița. În pelerinaj, preoții au fost însoțiți de soțiile lor.

„Citind pe Dumnezeu. «Lectio divina» – recuperarea unei Tradiții demult uitate”

Luni, 9 septembrie, cea de-a doua săptămână a „Programului de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor” a debutat cu rugăciunile de dimineață rostite în comun de preoții participanți, după care a urmat o sesiune de evaluare a primei săptămâni, utilizându-se „Jurnalul de reflecție” al fiecărui participant.

A urmat apoi în Sala mare a Palatului Sturdza al Centrului Social-Cultural „Sfântul Ilie” – Miclăușeni seminarul de facilitare „Citind pe Dumnezeu. «Lectio divina» – recuperarea unei Tradiții demult uitate”, susținut de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

„În icoanele Răsăritului și nu numai, Mântuitorul Iisus Hristos este tot timpul reprezentat ținând în mâini o carte, întrucât pentru noi El este Cuvântul lui Dumnezeu. Această carte, care este Sfânta Scriptură, este reprezentată în iconografie în dreptul inimii Domnului Hristos, semn că El o prețuiește și dovadă că El ne-a dat această carte pentru a ne întâlni cu Dumnezeu”, a subliniat arhim. Hrisostom Rădășanu, în debutul prezentării. În continuare, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor a vorbit despre metoda citirii Sfintei Scripturi în comun, cunoscută în Occidentul latin ca „lectio divina”, originară din Răsăritul secolelor III-IV, subliniind care sunt pașii ce trebuie urmați în desfășurarea acestei metode. Astfel, s-a specificat faptul că locația unde se va citi Sfânta Scriptură în comun, a preotului cu enoriașii, ar trebui să fie naosul bisericii, cu o candelă în mijloc, că citirea textului sacru trebuie făcută în genunchi și trebuie precedată de rugăciune, că fiecare pasaj biblic trebuie citit de mai multe ori, urmat de meditare și de cântărirea sensurilor diferite ale cuvintelor, că toți cei prezenți sunt invitați să vorbească, că trebuie căutate situații practice și mărturii ale participanților în care textul Scripturii poate fi aplicat, că lecturile de genul acesta trebuie făcute pe categorii de vârstă, că este recomandat ca după un moment în care oamenii își exprimă dorința de a se vindeca prin citirea cuvântului, preotul să rostească o rugăciune de binecuvântare și de încurajare pentru neputința și scăderea fiecăruia. La finalul seminarului, preoții participanți au aplicat metoda „lectio divina” la mai multe texte scripturistice și au evaluat rezultatele obținute în urma acesteia.

După prezentarea seminarului de studiu biblic, arhim. Hrisostom Rădășanu a mai ținut un atelier referitor la regulile de aur ale pelerinajului, subliniind că preotul trebuie să fie prezent în mijlocul credincioșilor lui într-o astfel de activitate, iar tinerii nu trebuie să lipsească. Conform spuselor acestuia, pelerinajul trebuie să conțină obligatoriu cel puțin o participare la Sfânta Liturghie și o întâlnire cu un duhovnic, trebuind vizitate totodată și alte obiective turistice în afară de mănăstiri.

„Regula de bază în predică este: eu scad, ca Dumnezeu să crească”

Ziua de marți s-a încheiat cu seminarul părintelui conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care a vorbit despre „Exigențe pastorale personale. Unde descopăr resursele unei pastorații exigente”. „În pastorație, învățați bine comunicarea. Regula de bază în predică este: eu scad, ca Dumnezeu să crească. Rugăciunea înseamnă să ne luăm de piept cu Dumnezeu. Dumnezeu nu îngăduie suferința, ci suferința ne-o producem noi singuri. Este foarte importantă identificarea cu problema pe care o avem de rezolvat, să nu o diluăm. Nu vă uitați la voi când păstoriți, ci la familiile voastre și la parohiile voastre, la cei pe care îi aveți de păstorit. Să nu aveți nici o zi fără epitrahilul pe gât. Prin slujirea Sfintei Liturghii se reactivează parohia. Biserica are nevoie de rugăciune comunitară. Preoților li se dă în mână Trupul lui Hristos, de aceea, ei sunt chirurgii, prin care Hristos îi face vii pe oameni. Aveți curaj în parohie; oaia în mijlocul lupilor este smerită, decentă, dar are un comportament de fiară atunci când este nevoie să se apere”, au fost unele dintre sfaturile adresate de părinte participanților.

Marți dimineață, părintele Constantin Necula a susținut un nou seminar, intitulat „Practica în domeniul propovăduirii ortodoxe. Dinamica Omileticii moderne”, după care, în după-amiaza zilei, a urmat seminarul monahiei Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași, care a vorbit despre „Impactul în relațiile de familie a atitudinilor de viață și a rolurilor în relațiile învățate în primii șase ani de viață. Identificare, conștientizare, terapie în Biserică”. Miercuri, 11 septembrie, după oficierea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, preoții participanți la seminarul de formare de la Miclăușeni au participat la alte două ateliere de facilitare susținute tot de maica Siluana Vlad: „Importanța conținuturilor inconștiente și subconștiente moștenite de la părinți și strămoși în viața omului și a familiei sale actuale” și „Identificarea traumelor și a urmărilor lor în viața urmașilor. Terapia oferită de Biserică”.

Ieri, 12 septembrie, preoților de la seminarul de formare de la Miclăușeni le-au vorbit arhim. Damaschin Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente