Prin grija Părintelui Daniel Necula, aproape 130 de copii şi vârstnici au o viaţă mai bună

Prin grija preotului paroh Daniel Necula de la parohia buzoiană Sătuc-Berca aproape 130 de copii şi vârstnici au parte zilnic de hrană, îngrijire, cât şi de un cămin.

Părintele Necula a reuşit implementarea mai multor proiecte sociale în cadrul Asociației Ortodoxe Filantropia Berca, al cărei preşedinte este, fondată în anul 2004.

Pornind de la poruncile Mântuitorului Hristos, iubirea faţă de Dumnezeu şi aproapele (Matei 22:37-40), Părintele şi-a concentrat eforturile pentru ajutorarea semenilor, iar în prezent în cadrul Asociaţiei beneficiază de asistenţă  şi îngrijire, în serviciul rezidenţial, un număr de 129  persoane: 110 persoane vârstnice şi 19 copii.

Încă de la început, proiectele desfăşurate în cadrul organizaţiei noastre le-am făcut ca o îndatorire de suflet, ca membri ai Bisericii Ortodoxe, încercând să punem în practică învăţăturile Sfintei Evanghelii – Părintele Daniel Necula

Cămin de bătrâni

Cel mai vast proiect pe latura filantropică îl constituie Căminul de bătrâni Filantropia Berca, proiect derulat din mai 2010 pe o perioadă nelimitată, unde 110 persoane vârstnice au asigurate cazare, masă, îngrijire, consiliere psihologică, socializare, activităţi recreative, asistenţă medicală primară.

Persoanele asistate beneficiază într-un centru modern de condiţii de îngrijire foarte bune, în mod special datorită celor 41 de angajaţi în posturile de infirmier, bucătar, administrator, asistent medical, asistent ergoterapeut, asistent social, psiholog, medic psihiatru, medic, etc.

Căminul de bătrâni Filantropia Berca

Proiectul acesta a fost gândit a fi în strânsă legătură cu proiectul de îngrijire a copiilor din Centrul rezidenţial, prezentat mai jos.

Astfel, s-a urmărit imlicarea copiilor mai mari în activităţile desfăşurate în căminul de bătrâni, iar după ce vor împlini vârsta de 18 ani să poată fi angajaţi pe diferite posturi în cadrul căminului, potrivit Părintelui Daniel.

Centru rezidenţial pentru copii

Primul proiect social derulat prin intermediul Asociaţiei Filantropia Berca a fost cel de îngrijire a copiilor din Centrul rezidential „Sfânta Maria” Sătuc Berca.

Preotul coordonator are grijă în cadrul acestui centru de 19 copii care provin din familii aflate într-o situaţie delicată din punct de vedere material şi social.

Părintele Daniel Necula socializând cu tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” Sătuc Berca

Scopul ajutorului oferit acestor copii este prevenirea abandonului şcolar, precum şi a abandonului familial, şi se depun eforturi permanente pentru reintegrarea copiilor în familia proprie sau integrarea în familia centrului „Sfânta Maria”.

„Copiii beneficiază de cazare, hrană, educaţie, şcolarizare, consiliere psihologică, socializare, la dispoziţia lor fiind şapte angajaţi”, a mai explicat Părintele Daniel.

Beneficiarii au în prezent vârste cuprinse între 4 şi 20 ani. Dintre aceştia, unul este la grădiniţă, ceilalţi în învăţământul primar, gimnazial, liceal sau studenţi.

Părintele Necula a subliniat că Asociaţia pe care o conduce „le asigură copiilor totul, inclusiv cazare în garsoniere închiriate pentru studenţii din Bucureşti”.

Considerăm că tot ceea ce facem nu înseamnă decât o normalitate: fapte bune făcute cu dorinţa de a ajuta semenii noştri aflaţi în dificultate. Tot ceea ce facem înseamnă implicare, responsabilitate, împreună lucrare cu ajutorul lui Dumnezeu – Părintele Daniel Necula

Alte proiecte

Pe lângă aceste două proiecte mari, Părintele Daniel Necula mai desfăşoară şi altele care aduc bucurie şi speranţă în rândul semenilor.

„Masa bucuriei” este unul dintre acestea, întrucât, în mod ocazional, enoriaşilor Parohiei Sătuc-Berca le este oferită o masă caldă după Sfânta Liturghie, mâncarea fiind pregătită în cantina Asociaţiei.

De asemenea, Părintele vine şi în sprijinul copiilor cu rezultate deosebite la învăţătură, dar cu o situaţie materială fragilă, oferind în acest sens patru burse sociale.

Printre copiii ajutaţi de Părintele Necula se numără tineri participanţi la competiţii sportive, dar şi tineri cu diverse probleme de sănătate.

Dintre acţiunile desfăşurate de-a lungul timpului nu lipsesc donaţii de alimente şi îmbrăcăminte către copii care au mare trebuinţă de ele.

Pentru a obţine venituri suplimentare în derularea activităţilor sociale, Părintele Daniel Necula a înfiinţat şi o fabrică de prepare dulceţuri tradiţionale bio, murături şi prăjituri tradiţionale.

Angajaţii provin dintre beneficiarii Centrului pentru copii, cât şi din grupurile vulnerabile.

Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca are în prezent un număr de 49 angajaţi şi 11 voluntari, fiind unul dintre cei mai importanţi angajatori din zonă, iar majoritatea persoanelor implicate provin din grupuri vulnerabile.

Foto credit: Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca

Comentarii Facebook


Știri recente