Prin cultura fundamentată teologic putem uni Academia cu Altarul, spune Episcopul Canadei de Ziua Culturii Naționale

Preasfințitul Părinte Ioan Casian a transmis un mesaj de Ziua Culturii Naționale, în care afirmă că „Biserica a jucat și joacă un rol major în viața culturală, atât în țară, dar mai ales în diaspora. Prin încurajarea unei culturii fundamentate teologic, noi toți suntem încurajați să construim puntea ce unește «academia de altar», cultura de lumea teologică”.

„Lumii moderne ce ne înconjoară, culturii rapidului instant” aflat mereu într-un vârtej de prea mult și cu răspunsuri ce se doresc cât mai rapide, teologia îi răspunde prin păstrarea verticalității, prin dăruirea sensului profund și autentic, prin puterea exemplului tradiției și eticii izvorâte din experiența întâlnirii cu transcendentul toate atât de importante”, scrie ierarhul.

Ziua Culturii Naționale „ne reamintește și nouă celor din afara granițelor cine suntem și care trebuie să ne fie coordonatele sau reperele culturale și de credință”, adaugă Episcopul Canadei.

„Cultura sădește speranță, bucurie și viziune în viața românilor din diaspora. Prin descoperirea credinței, omul de cultură are revelația, iluminarea dată de libertate, ceea ce aduce cu sine fericirea. Unite astfel cultura și teologia ne dau nouă o susținere comună și un modus vivendi genuin și inconfundabil.”

„Credința și cultura,  împletite cu educația sunt semințele unei reale înfloriri și îmbogățiri spirituale ale unei comunități. Iar omul format la candela acestor valori va rămâne un real căutător al Luminii Lui în viață, creație și gândire mărturisitoare, căutând adevărurile supreme. La mulți ani culturii române!” încheie ierarhul.

Foto credit: Episcopia Canadei

Comentarii Facebook


Știri recente