Primul martir al Britaniei a fost sărbătorit la Luton | „Sfântul este omul complet”

Sfântul Mucenic Alban, întâiul martir al Britaniei, a fost sărbătorit în parohia românească din Luton prin liturghia arhierească oficiată duminică de Episcopul Ignatiei al Huşilor.

Ierarhul a vorbit despre chemarea spre sfinţenie pe care Dumnezeu ne-o adresează fiecăruia, informează Episcopia Huşilor.

„Toţi, botezaţi fiind, avem potenţialitatea de a deveni sfinţi. De noi depinde cum conlucrăm cu Dumnezeu”.

„Omul sfânt este cel care se împlineşte din punct de vedere duhovnicesc la modul maximal, deplin. Sfântul este omul complet. Nu are nicio fisură din punct de vedere spiritual”, a spus ierarhul duminică, 23 iunie.

Mărturisirea lui Hristos este o condiţie esenţială în vederea dobândirii sfinţeniei. Astfel, ierarhul a insistat asupra modului în care putem să-L mărturisim pe Dumnezeu în viaţa cotidiană, chiar şi atunci când contextul nu pare a fi prielnic.

„Să Îl mărturiseşti mai ales în lumea aceasta, atât de bulversată din punct de vedere valoric, în care a vorbi despre credinţă nu mai constituie un lucru simplu, căci s-ar putea să fii persiflat şi ironizat. Dacă Hristos este iubirea ta asumată, vei vorbi natural despre El. Iar celălalt va simţi că Dumnezeu este realitatea vieţii tale lăuntrice, iar nu o ideologie.

„Să-L mărturiseşti pe Dumnezeu mai ales într-o lume care ne cere să ne lepădăm de El”.

Preasfinţitul Părinte Ignatie a slujit în parohia Luton din Marea Britanie cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridioanale.

Martiriul Sfântului Alban, ilustraţie dintr-un manuscris din secolul al XIII-lea. Foto credit: pemptousia

Sfântul Alban

Sfantul Alban a trăit în secolele II-III, în localitatea Verulamium, aflata la 35 de kilometri în nord-vestul Londrei, Anglia.

Este sărbătorit în Biserica Ortodoxă în data de 22 iunie.

Data martiriului Sfântului Alban nu este cunoscută, dar se crede că a avut loc în vremea domniei lui Decius (în jurul anului 251) sau a lui Valerian (circa 257).

Un manuscris din Torino, copie a unui alt manuscris din secolul al V-lea, arată că martiriul ar fi putut avea loc mult mai devreme, în anul 209, atunci când împăratul Septimiu Sever şi cei doi fii ai acestuia se găseau în Britannia.

Comentarii Facebook


Știri recente