Primul hram al Parohiei Sfântul Apostol Luca din Iași

Parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca din cartierul ieșean Păcurari, singura din municipiu cu acest hram, şi-a sărbătorit miercuri ocrotitorul. A fost primul hram de la înfiinţarea acestei parohii, în luna decembrie a anului 2016.

Sărbătoarea a început marţi seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi consilieri ai Eparhiei şi slujitori de la parohiile învecinate.

La finalul slujbei din 17 octombrie 2017, Pr. Adrian Giosan, consilierul juridic eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor i-a feliciat pe paroh și credincioși cu prilejul hramului. Sfinția sa i-a îndemnat pe enoriași să iubească Liturghia și să fie alături de preotul paroh.

Părintele paroh Marian Nimerincu a vorbit despre ocrotitiorul parohiei, oferindu-l ca model duhovnicesc și mijlocitor către Dumnezeu.

Urmând cuvintele Evangheliei după Luca, «Oare, nu ardea în noi inima noastră, când ne vorbea pe cale şi când ne tâlcuia Scripturile?», la fel doresc ca şi în inimile dumneavoastră să ia foc o scânteie, o mică flacără de rugăciune, de dragoste și înţelegere că aparţinem unei comunităţi care este binecuvântată şi păzită de un mare Apostol şi Evanghelist.

Suntem binecuvântaţi cu acest hram și chiar dacă uneori genunchii ne lasă urcând dealul spre bisericuţa noastră, trăirea noastră duhovnicească trebuie să fie mai presus de orice. Lumina lumânărilor din această seară să vibreze şi să aibă ca efect lumina din sufletele dumneavoastră pe care s-o duceţi acasă pe cale, aşa cum a dus-o Sfântul Apostol Luca pe cale cu Hristos și să lumineze toată familia dumneavoastră.

Seara s-a încheiat cu un minirecital de cântări religioase, intonat de un grup de elevi, notează doxologia.ro.

Sărbătoarea a continuat în ziua următoare cu oficierea Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de clerici.


Paraclisul Parohiei Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca – Păcurari din Iaşi a fost sfinţit în data de 27 decembrie 2016. Locaşul de închinare se află pe strada Elisabeta Rizea, lângă Cimitirul Sfântul Ioan Botezătorul, şi a fost amenajat cu binecuvântarea IPS Teofan, de Pr. Marian Nimerincu, ajutat de câţiva donatori.


Foto credit: Tudorel Rusu / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente