Primul hram al parohiei Sf. Muc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora, Imola

Duminică, 22 septembrie 2013, a XVIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a slujit în parohia „Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Imola, păstorită de părintele Doru Vasile Gârboan, potrivit episcopiaitaliei.it

Deși înființată de aproape un an, credincioșii au venit în număr foarte mare să participe și să se bucure împreună la prima Sfântă Liturghie Arhierească, cu ocazia primului hram al parohiei. Hramul Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora este mai rar întâlnit. Din câte se știe, este singura parohie cu hramul acesta din Patriarhia Română. Acesta a fost acordat de către Preasfințitul Siluan odată cu înființarea parohiei, dintr-o dorință personală, avută de încă din copilărie, inspirat fiind de lucrarea pastorală a tatălui său, după cuma mărturisit în cuvântul de învățătură; și cu atât mai mult cu cât momentul de început al parohiei coincidea cu perioada în care se prăznuiau Sfintele Mucenițe, 10 septembrie.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Siluan împreună cu un sobor de preoți din Episcopia Italiei, dar și din alte Episcopii din România, invitați ai parohiei. A fost prima Liturghie arhierească săvârșită în nou înființata parohie.

Preasfințitul Părinte Siluan a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, cea a Pescuirii minunate. „Dumnezeu vine în ceea ce facem noi (…). Domnul vine și ne întâmpină în situațiile în care nouă nu ne ies planurile, noi ne pregătim, ne rânduim, vrem să facem tot ce se poate ca să primim ceea ce trebuie să primim, dar nu funcționează. Într-o situație ca aceasta vine Domnul și îi întâmpină, și îi întâlnește pe cei ce erau pe apă (†¦). Foarte important când facem ceva, copii și toți cei mari, să facem ceva serios, pentru că 40 și ceva de ani de comunism ne-au obișnuit să facem lucrurile de mântuială (†¦). În nepăsare, în orice lucru am face, Dumnezeu nu ne întâlnește, nu prinde peștele în nepăsare. Și de ai lucra la cel mai nedrept patron, <<să îți faci lucrul tău ca pentru Dumnezeu, nu ca pentru oameni>>, zice Sf. Apostol Pavel, pentru că Dumnezeu te răsplătește și te binecuvintează, iar dacă le faci de mântuială ca și cum tu vrei să-l pedepsești pe acela care te-a pedepsit, îți faci singur dreptate și Dumnezeu nu îți mai dă dreptatea Lui odată ce ți-ai făcut-o tu pe a ta, căci de aceea zicem <<Dreptatea Ta este dreptate în veac și Cuvântul Tău este Adevărul>>. Așadar, Domnul vine și te întâlnește acolo unde te străduiești să îți faci treaba bine (†¦).”

În timpul Sfintei Liturghii, spre surprinderea și bucuria tuturor, Preasfințitul Părinte Siluan l-a hirotesit pe părintele paroh Doru Vasile Gârboan întru treapta de iconom stavrofor, primind binecuvântarea de a purta crucea și bedernița.

La terminarea Sf. Liturghii, la invitația părintelui paroh, a sosit Excelența Sa Tommaso Ghirelli, episcopul catolic de Imola, pentru a-l saluta personal pe Preasfințitul Siluan și comunitatea ortodoxă română din Imola.

Preasfințitul Siluan a mulțumit Excelenței Sale pentru modul în care primit comunitatea ortodoxă și pentru că i-a oferit posibilitatea de a avea un locaș de cult în care să se roage și în care să fie săvârșite sfintele slujbe pentru credincioșii ortodocși români din zona aceasta.

Din partea comunității, părintele Doru l-a asigurat pe acesta de tot sprijinul comunității ortodoxe din Imola, ca „partener de nădejde” în toate demersurile la care comunitatea ortodoxă din Imola va fi solicitată, „pentru ca viața creștinilor din Imola și împrejurimi să fie una mai bună”.

Preasfințitul Siluan a adresat binecuvântări Parohiei „Sf. Muc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora”, preotului, colaboratorilor și credincioșilor ei.

După ce Preasfințitul Siluan a binecuvântat și a dăruit fiecărui credincios care a participat la slujbă iconițe, s-a plecat la Seminarul catolic din Imola pentru agapa frățească.

Masa a fost pregătită și oferită cu multă dragoste de către credincioșii parohiei în cinstea și binecuvântarea Sfintelor Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora.

Comentarii Facebook


Știri recente